Kompot i tarta: duet idealny

0
38

Wrzesień to miesiąc, który obfituje m.in. w zdrowe i soczyste jabłka, gruszki, śliwki, maliny oraz borówki amerykańskie. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie wykorzystaj sezonowe owoce do przygotowania smacznych tart oraz kompotów!

Sezonowe owoce w kuchni – nie tylko kompoty i tarty

We wrześniu dojrzewają m.in. jabłka, gruszki, śliwki (np. węgierki) i brzoskwinie. W tym czasie, w lasach, a także w wielu innych miejscach znaleźć można również maliny, które warto wykorzystać do przygotowania aromatycznych tart, kompotów czy innych specjałów.

Doskonałym sposobem na uchwycenie i zatrzymanie wspaniałych smaków lata jest samodzielne przyrządzenie konfitur oraz dżemów owocowych, a także orzeźwiających soków, po które można sięgnąć w okresie zimowym. Owoce można również z powodzeniem mrozić, by wykorzystać je w późniejszym czasie jako dodatek do ciast i deserów.

Tarta z owocami z kompotu

Sezon na rodzime owoce jest wyjątkowo krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Skuś się na kulinarne eksperymenty, zrób kompot ze świeżych gruszek czy moreli, a ugotowane owoce dodaj do tarty! Nie musisz wybierać, co zaserwować domownikom lub gościom – w ciągu kilku chwil, z łatwością przyrządzisz zarówno zdrowy napój, który ugasi pragnienie, jak i słodkie ciasto, idealną do popołudniowej kawy.

Kompot z gruszek – przepis

Do przygotowania kompotu z gruszek potrzebujesz:

  • około 500 g gruszek,
  • 0,5 l wody,
  • 200 g cukru,
  • garść goździków,
  • szczyptę cynamonu,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Przepis na kompot z gruszek jest bardzo prosty. Owoce wystarczy dokładnie umyć, osuszyć i obrać – (pamiętaj o usunięciu pestek i szypułek), a następnie pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę z cukrem – gdy się rozpuści, dodaj gruszki, goździki, cynamon i sok z cytryny. Całość gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny, a po upływie tego czasu, odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj dzbanek na kompot (znajdziesz go np. na stronie https://sklep.krosno.com.pl/26-dzbanki), przelej do niego przygotowany napój i podawaj go na ciepło lub na zimno w eleganckich szklankach (https://sklep.krosno.com.pl/22-szklanki-do-napojow-wody-i-sokow) – gładkich lub zdobionych modnymi dekorami. Kompot możesz serwować również w specjalnych szklankach o nowoczesnym kształcie – szerszych, ze stabilnym dnem, zwężającym się ku górze. Jeśli chcesz dodatkowo wyeksponować piękny odcień napoju, sięgnij po szklanki do kompotu z perfekcyjnie przejrzystego szkła, które wspaniale rozprasza światło, a jednocześnie jest wyjątkowo trwałe i odporne na matowienie.

Przepis na tartę z owocami z kompotu

Gruszki z kompotu, możesz wykorzystać jako smaczny dodatek do tarty z wyśmienitym, śmietanowym nadzieniem.

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania ciasta:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Kruszonkę zrobisz z następujących składników:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 75 g masła,
  • 75 g cukru.

 

Składniki potrzebne do zrobienia nadzienia to:

  • 2 jajka,
  • 300 g śmietany 12%,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki aromatu śmietankowego,
  • 200 g gruszek z kompotu.

Do miski wrzuć przesianą mąkę, dodaj cukier, masło pokrojone w kostkę oraz jajko – całość zagnieć na jednolitą masę, uformuj z niej kulkę i wstaw do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie – jajka dokładnie utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj śmietanę, mąkę, aromat śmietankowy i wszystko dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj składniki na kruszonkę, czyli mąkę, masło i cukier – całość zagnieć aż powstanie zwarte ciasto, które łatwo kruszy się w palcach.

Gruszki odcedź z kompotu i pokrój na 3-4-centymetrowe kawałki.

Ciasto wyjmij z lodówki, nałóż na formę do tarty i nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C i piecz przez około 10 minut.

Na koniec ułóż gruszki na cieście, zalej masą śmietanową i tartę ponownie włóż do piekarnika na kwadrans – piecz w temperaturze 150 °C. Po upływie wskazanego czasu, całość posyp kruszonką i piecz jeszcze 20 minut (do momentu, aż kruszonka się przyrumieni).

Tartę serwuj na eleganckiej szklanej paterze na ciasto (dostępnej na stronie https://sklep.krosno.com.pl/28-patery-na-ciasta-i-torty). Szczególnie dobrze sprawdzają się patery o prostym, a przy tym bardzo eleganckim, okrągłym kształcie, na solidnej nóżce. W takim wydaniu z pewnością spodoba się zwłaszcza miłośnikom stylistyki skandynawskiej oraz ponadczasowych i niebanalnych dodatków.
Artykuł sponsorowany.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ