Kiszenie ogórków krok po kroku

Nie ma nic lepszego i zdrowszego niż domowe przetwory z warzyw i owoców. Do najbardziej popularnych należą oczywiście kiszone ogórki. To przysmak, który na stałe króluje na polskich stołach jako dodatek do obiadów i kanapek lub zakąska do wódki. Jak przygotować idealne ogórki kiszone? Zastosowanie tego szybkiego i łatwego przepisu gwarantuje, że ogórki pozostaną twarde i przetrwają bez problemu całą zimę.

Co przygotować?

Do przygotowania kiszonych ogórków niezbędne są oczywiście ogórki, najlepiej jednakowej wielkości. Potrzebne są również: koper, korzeń chrzanu, czosnek, woda i sól. Trzeba przygotować również słoiki o pojemności 1l i nakrętki do nich.

Kiszenie ogórków krok po kroku

1. Zaczynamy od umycia ogórków. Do zlewu nalejmy zimnej wody i dokładnie umyj ogórki ze wszystkich zanieczyszczeń, w szczególności ziemi i piasku.

2. Na blacie kuchennym lub stole ustawiamy słoiki. Wkładamy do nich po jednej gałązce kopru.

3. Nadszedł czas na włożenie do słoików ogórków. Najlepiej układać je pionowo i dosyć ciasno. Jeżeli ogórki będą małe, powinny się z nich utworzyć dwie warstwy.

4. Kolejny krok to dodanie czosnku i chrzanu. Czosnek obieramy i do każdego słoika wkładamy od 1 do 3 ząbków, w zależności od ich wielkości. Podobnie postępujemy z korzeniem chrzanu. Obieramy go i kroimy na paski, które powinny mieć mniej więcej tyle długości, ile ma najmniejszy palec u ręki. Do każdego słoika wkładamy jeden lub dwa paski. Ilość użytego czosnku i chrzanu przekłada się bezpośrednio na ostrość ogórków – im więcej tych składników, tym ogórki będą bardziej ostre.

5. Teraz należy przygotować zalewę, którą stanowi woda z solą. Na jeden litr gorącej lub zimnej wody wsypujemy jedną, czubatą łyżkę soli i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Tak otrzymana zalewa powinna wystarczyć do wypełnienia minimum 3 słoików. Ważne, aby zakrywała wszystkie ogórki w całości.

6. Na koniec wystarczy zakręcić dokładnie wszystkie słoiki i wynieść je do spiżarni lub piwnicy. Po dwóch dniach warto sprawdzić, czy słoiki nie „syczą”. Taki odgłos oznacza, że należy wymienić zakrętkę.

Jako dodatek do ogórków można dołożyć również inne przyprawy, które nieco zmienią ich smak, np. gorczycę, liście dębu, czarnej porzeczki, wiśni, liść laurowy lub paprykę.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ