Omlet idealny

Idealny na pożywne śniadanie. Prosty, ale wykwintny i efektowny. O czym mowa? Oczywiście o omlecie. Wszyscy go uwielbiają, ale większość ludzi boi się go robić. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ zrobienie omletu niewiele różni się od usmażenia jajecznicy. Kilka jajek usmażonych na patelni o nieprzywierającej powłoce może przecież poprawić humor na cały dzień.

Do przygotowania omletu dla jednej osoby potrzebujemy:

– 2 jajka
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mleka, najbardziej odpowiednie jest to o zawartości tłuszczu 3,2%
– sól i pieprz do smaku

Zrobienie omletu idealnego zaczynamy od wbicia jajek do miseczki i ubicia ich trzepaczką. Osoby mniej cierpliwe lub nie lubiące się zbytnio przemęczać mogą użyć blendera.

W trakcie ubijania jajek można zacząć rozgrzewać patelnię. Do smażenia omletów najlepsza jest patelnia z nieprzywierającą powłoką, czyli, np. teflonowa. Na gorącą patelnię wykładamy masło i czekamy aż się roztopi.

Kiedy masło się roztapia na patelni, do ubitych jajek dodajemy mleko oraz doprawiamy całość pieprzem i solą. Ponownie ubijamy jajka. Należy pamiętać, że im lepiej jajka zostaną ubite, tym omlet będzie bardziej puszysty. Na roztopione i skwierczące masło wylewamy masę jajeczną.

Teraz następuje najważniejszy moment, czyli smażenie. Po wylaniu jajek na patelnię nie należy ich mieszać. Czekamy około minuty, aż spód masy się zetnie, po czym delikatnie unosimy brzegi omletu i zawijamy je do środka, pozwalając pozostałej płynnej masie wypływać na patelnię. W ten sposób smażymy omlet, aż cała płynna masa się zetnie. Dopiero wtedy przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka sekund.

I gotowe!

Dla osób rządnych bogatszych doznań smakowych jest jeszcze ciąg dalszy. Jeżeli chcemy zrobić omlet z dodatkami, to w trakcie ostatniego „dosmażania” należy rozłożyć przygotowany wcześniej farsz wzdłuż omletu i przy pomocy szpachelki zagiąć jego boki, podobnie jak zagina się naleśnik. Tak przygotowany omlet z dodatkami przekładamy na talerz i dekorujemy, np. ziołami.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ