Każdy z nas kiedyś spróbował zjeść mięso bez soli i przypraw, co od razu zostało zauważone i skomentowane brakiem „czegoś”. By nadać mięsu smak oraz ułatwić naszemu organizmowi strawienie, szczególnie mięsa czerwonego, stosuje się od zarania dziejów zioła w kuchni. Wyśmienitym tego przykładem jest kuchnia śródziemnomorska, gdzie królują takie zioła jak rozmaryn i bazylia. Zioła te nie tylko mają właściwości ułatwiające trawienie, ale też właściwości antyseptyczne, w szczególności pożądane w klimacie ciepłym gdzie rozwój bakterii następuje bardzo szybko i w sposób niekontrolowany. Natomiast takie zioła jak bazylia czy oregano poprawiają w sposób zauważalny smak sporządzanych potraw. Niestety w naszym klimacie takie zioła jak majeranek czy cząber są wypierane z kuchni polskiej, co obniża jej wartość. Należy pamiętać, że zioła te są nie tylko wykorzystywane, jako przyprawa można przyrządzić z majeranku maść majerankową do nosa w przypadku takiej dolegliwości, jaką jest katar. Powoduje ona udrożnienie nosa, jednocześnie nie wysuszając śluzówki.
[Głosów:0 Średnia:0/5]