Grzaniec

Grzaniec to doskonałe rozwiązanie na długie wieczory w domu, znakomicie rozgrzewają i zapobiegają przeziębieniom. Najlepiej przyrządzić taki specjał w domowym zaciszu, ponieważ właśnie wtedy jest najsmaczniejszy. Dodatkowo w przygotowaniu grzańca, koncepcje mogą być różne. Bawić można się z różnymi przyprawami korzennymi, a także niektórymi owocami. Jak przyrządzić pyszny grzaniec?

Czego użyć jako podstawy?

Do przygotowania grzańca idealne będzie wino lub piwo. Wino czerwone najczęściej półsłodkie lub półwytrawne. Piwo najlepsze do przygotowania grzańców jest piwo jasne, lekkie, pełne lub mocne. Jako inny dodatek wysokoprocentowy mogą służyć np.:

  • wódka, 
  • koniak, 
  • rum.

Przeczytaj też: http://www.silvanspa.pl/domowe-sposoby-na-piekna-cere/

Co dodać? 

Aby grzaniec był w pełni wykończony muszą obowiązkowo znaleźć się w nim goździki. Obowiązkowy jest również cynamon, imbir, miód lub cukier. Zdarza się, że do grzańców dodawana jest wanilia czy gałka muszkatołowa.

Najpopularniejszymi przyprawy, które dodawane są do grzanego wina to: 

  • goździki, 
  • miód, 
  • kardamon, 
  • wanilia, 
  • pieprz czarny, 
  • migdały,
  • pomarańcza.

Charakterystyka niektórych składników:

  • Goździki – nadają charakterystyczny, korzenny zapach i lekko piekący smak.
  • Cynamon – ma intensywny zapach i słodkawy smak.
  • Imbir – działa rozgrzewająco, zwiększa aromatyzację napoju.
  • Gałka muszkatołowa – podkreśla korzenny słodkawo-gorzki zapach.
  • Wanilia – dodaje słodką nutę.
  • Pieprz czarny – nadaje grzańcowi lekko pikantny smak.
  • Główne zasady przygotowywania:

Po pierwsze bardzo ważne jest to, aby grzańców nie gotować. Jest to bardzo ważne. Podgrzewa się je jedynie do temperatury 140-176 st. F (60-80 st. C). Należy o tym pamiętać, ponieważ podczas wrzenia następuje proces utraty unikalnego aromatu wina.Należy zatem zachować sporą ostrożność, aby nie przegapić momentu podgrzania. Najlepszym rozwiązaniem jest to, że poszczególne składniki zostaną podgrzane osobno. Istotne jest to, aby najpierw połączyć przyprawy, a później dodać je do wina czy też piwa.

Źródło: https://www.dolinazielawy.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ