3 pomysły na letni obiad

0
1797

Letni obiad powinien być lekki i jednocześnie sycący, a jego przygotowanie nie powinno zabierać zbyt dużo czasu. Do dyspozycji mamy warzywa i owoce sezonowe i za pewne warto je wykorzystać podczas przygotowania letnich obiadów. Jak przygotować smaczny i szybki posiłek, który będzie odpowiedni dla całej rodziny? Oto nasze propozycje.

Letni obiad powinien być lekki i jednocześnie sycący, a jego przygotowanie nie powinno zabierać zbyt dużo czasu. Do dyspozycji mamy warzywa i owoce sezonowe i za pewne warto je wykorzystać podczas przygotowania letnich obiadów. Jak przygotować smaczny i szybki posiłek, który będzie odpowiedni dla całej rodziny? Oto nasze propozycje. 

Pomysły na letni obiad 

Zastanawiasz się – jaki obiad w lato byłoby najlepiej zjeść? Co warto przygotować? Jakie składniki powinny znaleźć się wśród produktów, z których przygotowujemy posiłki? Przepisy na letnie obiady muszą być szybkie i efektowne. Oto one! 

Zupa krem z cukini 

Składniki: 

  • 1 kg cukinii plus 3 małe sztuki na tagliatelle 
  • 4 duże ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • pół pęczka pietruszki 
  • 8 szt ziela angielskiego 
  • listek laurowy 
  • sól 
  • pieprz 
  • 100 ml śmietany 
  • łyżka masła 
  • łyżka oliwy 

Przygotowanie: 

Zaczynamy od obrania i krojenia cebuli w kostkę. Kolejno – szklimy ją na maśle. Cukinię myjemy – nie obieramy – i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i także kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy cukinię i gotujemy jeszcze przez 10 minut dotąd, aż będzie miękka.  

Podczas gotowania zupy, myjemy małe cukinie i za pomocą obieraczki do warzyw, strugamy na cienkie i długie plasterki. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną i miksujemy na gładki krem. Do gorącej zupy wrzucamy plasterki cukinii i zostawiamy w niej na 5 minut, aby zmiękły. Po upływie tego czasu, zupę przelewamy do talerzy. 

Makaron ze szpinakiem i serem feta 

Składniki: 

  • 200-250g makaronu  
  • 300g świeżego szpinaku (lub 150g mrożonego) 
  • 100g sera feta 
  • 5 łyżek śmietany 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • oliwa 
  • Pieprz 

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy al dente. Szpinak płuczemy i osuszamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekany czosnek przez kilka sekund i dodajemy szpinak. Dusimy około 1-2 minut aż zmięknie. Gdy szpinak straci objętość, dodajemy śmietanę i pokruszony ser feta. Przyprawiamy do smaku. Podgrzewamy 2 minut do czasu, aż ser się rozpuści.  

Podajemy od razu. 

Naleśniki gryczane 

Składniki: 

  • 100 g mąki gryczanej 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 300 ml mleka (dowolnego, może być roślinne) lub pół na pół z wodą 
  • 30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła 

Przygotowanie: 

Mąka gryczana to podstawa przygotowania tego jakże zdrowego i pełnowartościowego posiłku. 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajka i mleko. Zmiksować i wymieszać na gładką masę. Następnie dodajemy olej lub roztopione masło i dobrze wymieszać. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum pół godziny.  

Patelnię rozgrzewamy. Przed nałożeniem ciasta, należy je wymieszać. Smażymy do zarumienienia. Z powstałej porcji powinniśmy otrzymać około 15 naleśników. Możemy je podawać według upodobań – z owocami, dżemem czy jogurtem.  

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ