Letni obiad powinien być lekki i jednocześnie sycący, a jego przygotowanie nie powinno zabierać zbyt dużo czasu. Do dyspozycji mamy warzywa i owoce sezonowe i za pewne warto je wykorzystać podczas przygotowania letnich obiadów. Jak przygotować smaczny i szybki posiłek, który będzie odpowiedni dla całej rodziny? Oto nasze propozycje.
Letni obiad powinien być lekki i jednocześnie sycący, a jego przygotowanie nie powinno zabierać zbyt dużo czasu. Do dyspozycji mamy warzywa i owoce sezonowe i za pewne warto je wykorzystać podczas przygotowania letnich obiadów. Jak przygotować smaczny i szybki posiłek, który będzie odpowiedni dla całej rodziny? Oto nasze propozycje.
Pomysły na letni obiad
Zastanawiasz się – jaki obiad w lato byłoby najlepiej zjeść? Co warto przygotować? Jakie składniki powinny znaleźć się wśród produktów, z których przygotowujemy posiłki? Przepisy na letnie obiady muszą być szybkie i efektowne. Oto one!
Zupa krem z cukini
Składniki:
- 1 kg cukinii plus 3 małe sztuki na tagliatelle
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- pół pęczka pietruszki
- 8 szt ziela angielskiego
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany
- łyżka masła
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i krojenia cebuli w kostkę. Kolejno – szklimy ją na maśle. Cukinię myjemy – nie obieramy – i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i także kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy cukinię i gotujemy jeszcze przez 10 minut dotąd, aż będzie miękka.
Podczas gotowania zupy, myjemy małe cukinie i za pomocą obieraczki do warzyw, strugamy na cienkie i długie plasterki. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną i miksujemy na gładki krem. Do gorącej zupy wrzucamy plasterki cukinii i zostawiamy w niej na 5 minut, aby zmiękły. Po upływie tego czasu, zupę przelewamy do talerzy.
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 200-250g makaronu
- 300g świeżego szpinaku (lub 150g mrożonego)
- 100g sera feta
- 5 łyżek śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- Pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Szpinak płuczemy i osuszamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekany czosnek przez kilka sekund i dodajemy szpinak. Dusimy około 1-2 minut aż zmięknie. Gdy szpinak straci objętość, dodajemy śmietanę i pokruszony ser feta. Przyprawiamy do smaku. Podgrzewamy 2 minut do czasu, aż ser się rozpuści.
Podajemy od razu.
Naleśniki gryczane
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 300 ml mleka (dowolnego, może być roślinne) lub pół na pół z wodą
- 30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła
Przygotowanie:
Mąka gryczana to podstawa przygotowania tego jakże zdrowego i pełnowartościowego posiłku.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajka i mleko. Zmiksować i wymieszać na gładką masę. Następnie dodajemy olej lub roztopione masło i dobrze wymieszać. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum pół godziny.
Patelnię rozgrzewamy. Przed nałożeniem ciasta, należy je wymieszać. Smażymy do zarumienienia. Z powstałej porcji powinniśmy otrzymać około 15 naleśników. Możemy je podawać według upodobań – z owocami, dżemem czy jogurtem.