Kojarzona z Prowansją i widokiem niezwykłych pól fioletowych kęp w pełni rozkwitu lub też ze swojskim babcinym ogródkiem i niepowtarzalnym, słodkim zapachem, lawenda ma walory nie tylko jako roślina ozdobna czy dodatek zapachowy do kosmetyków. Olejek lawendowy działa doskonale odświeżająco na skórę, przyspiesza gojenie się stłuczeń, a wcierany w bolące miejsca koi bóle nerwowe, na przykład korzonków. Można go też dodawać do kąpieli i inhalacji. Trzeba tylko uważać, by go nie przedawkować – jego działanie jest tak silne, że przy zbyt dużym stężeniu podrażnia skórę i błony śluzowe. Do stosowania wewnętrznego zbiera się i suszy kwiatostany, zdrowe i w pełni rozwinięte. Sporządzony z nich napar, starannie odcedzony i wypity niedługo po przyrządzeniu, bardzo skutecznie usprawnia trawienie. Pobudza wytwarzanie żółci, co szczególnie ułatwia przyswajanie tłustych potraw, a także zwiększa produkcję soku żołądkowego, przez co lepiej trawione są na przykład ciężkostrawne, tłuste pieczenie czy gotowane mięsa.

www.blackbook.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ