Przygotowywane potrawy często nie mają takiego smaku, jaki by nas zadowalał oraz takiego o jaki by nam chodziło. Z tym problemem ludzie próbują sobie poradzić, tworząc wciąż nowe przyprawy. Niektórych z nich używa się na całym świecie, niezależnie od tego, skąd one pochodzą. Jako przykłady takich przypraw można podać na przykład wszechobecne sól i pieprz, czy przyprawy korzenne, wykorzystywane do poprawiania smaku tak wielkiej ilości potraw, że nie sposób byłoby wymienić wszystkich ich nazw. W kuchniach Europejskich, ale nie tylko, bardzo popularne od wieków jest użycie rozmaitych ziół, takich jak rozmaryn, tymianek, majeranek, szałwia, a nawet mięta. Powstało też wiele specjalnych mieszanek ziół, wśród których najbardziej znane niewątpliwie są zioła prowansalskie. Ziół często używa się do przyprawiania potraw z makaronu lub pomidorów, z czym komponują się one wręcz idealnie. Często spotykanym zwyczajem jest też przyprawianie herbaty, do czego bardzo często służą imbir, kolendra lub cynamon.
[Głosów:0 Średnia:0/5]