Na dobrą sprawę do końca nie wiadomo, czy placki ziemniaczane to polski wynalazek, jedno jest pewne: w naszym kraju królują od lat. Jest parę ważnych drobiazgów, które pozwolą nam zrobić placki tak pyszne, o jakich świat nie słyszał. Lepiej wychodzą placki ziemniaczane z tak zwanych starych ziemniaków, gdyż młode są zbyt wodniste (z kolei z młodych smak jest niepowtarzalny). Należy nakładać placki na rozgrzaną mocno patelnię, by nie nasiąknęły tłuszczem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy zagęścić je mąką, ale nie należy przesadzać – zmieni to bowiem diametralnie smak placków. Dobrze jest do placków dodać trochę utartej cukini lub kabaczka –uzyskują wtedy delikatny, ciekawy smak. Jeśli do ciasta ziemniaczanego, po odciśnięciu wody, dodamy gorącego mleka, ciasto w czasie smażenia nie będzie ciemniało, a placki po usmażeniu będą miały piękny, złocisty kolor. Można do ciasta dodawać najróżniejszych przypraw, nawet czosnku, jednak nie należy z tym przesadzać, by nie zabić smaku samych ziemniaków – niech podstawowymi przyprawami będą cebula, sól i pieprz.

www.bialamagia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ