Jeśli chodzi o rodzaje pizzy, to każda pizzeria wprowadza swoje nazwy i ma specjalne dodatki. Istnieje jednak kilka rodzajów, przy których ciasto bądź dodatki są podobne we wszystkich lokalach. Najpopularniejsza i zaraz najtańsza jest Margarita. Ma bardzo skromne dodatki, które ograniczają się do sosu pomidorowego, sera i bazylii. Przypomina ona trochę neapolitańską, jednak nie ma tu odgórnie określonych norm. Popularna jest także peperoni, gdzie głównym składnikiem jest wołowa kiełbasa salami. Prym natomiast wiedzie capriccioso, której podstawą oprócz sosu pomidorowego i sera, są pieczarki oraz szynka. W ostatnich czasach bardzo popularna stała się pizza, która ma w nazwie gryos bądź kebab. Głównym składnikiem jest mięso, które używa się do produkcji kebaba i grosa bądź zwykłe mięso z kurczaka, opieczone i przyprawione mieszanką specjalnym przypraw. Najnowsze raporty badające spożycie pizzy podają, że pizza z kebabem i gyrosem są bardzo popularne. Jej spożycie tak wzrosło, że zostawiło w tyle tak popularne rodzaje jak margerita i peperoni.

www.kochamdbam.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ