light

Tłuszcze przez które uznawane są za najmniej zdrowe, nie są najmniej pożądanymi składnikami w diecie. Jest to błędne myślenie, ponieważ tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, cały czas panuje przekonanie, że zdrowa dieta opiera się na produktach jedynie niskotłuszczowych. Nic zatem dziwnego, że rośnie popularność produktów typu light, czyli tych o obniżonej zawartości tłuszczu. Czym są produkty typu light? Czy są zdrowe? Sprawdźmy to! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/produkty-light-wcale-nie-takie-zdrowe/ 

Tłuszcze w diecie – dlaczego są potrzebne? 

Tłuszcze w diecie stanowią bogate źródło energii. 1 g tłuszczu, to aż 9 kcal. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna stanowić około 25-35% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Jest to istotne, ponieważ Tłuszcze pełnią w organizmie wiele istotnych funkcji. Należą do nich między innymi: 

  • budowa błony komórkowej
  • wchodzenie w skład osłonek mielinowych komórek nerwowych
  • uczestnictwo w syntezie hormonów steroidowych oraz cholesterolu
  • umożliwienie przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
  • ochrona i termoizolacja organizmu
  • wspomaganie funkcjonowania układu immunologicznego i nerwowego
  • warunkowanie prawidłowego rozwoju dziecka 

Produkty typu light – czym są? 

Według rozporządzenia Parlamentu Europejskiego, zmianę produktów light określa się te produkty, które posiadają zmniejszoną zawartość tłuszczu lub cukru. Tego typu produkty posiadają zmniejszono o co najmniej 30% zawartość energetyczną w porównaniu do produktów tradycyjnych. Zazwyczaj tłuszcze zostają zastąpione węglowodanami, a cukry słodzikami. 

Najczęstszymi składnikami, które są stosowane w produktach typu light, mających za zadanie zastąpić znak tłuszczu oraz zagęszczenie produktu, to: 

  • guma guar 
  • guma ksantanowa
  • skrobia
  • maltodekstryny 
  • polidekstroza 
  • celuloza 

Co więcej produkty light określane są jaką produkty o niskiej zawartości cukru czy tłuszczu – jedynie poprzez nazwę. Mają one co prawda mniejszą zawartość tłuszczów czy cukru, ale nie brakuje w nich w innych kalorycznych składników. 

Czy produkty ,,light” są zdrowe? 

Najzdrowsze produkty to takie, które są jak najmniej przetworzone. Żywność light posiada wiele cech żywności przetworzonej. Produkty te są między innymi poddawane zaawansowanym procesem przetwórczym, które mają na celu pozbycie się tłuszczu czy cukru, a także nadanie produktem odpowiedniego smaku i konsystencji na drodze użycia sztucznych dodatków. 

Zawartość dużych ilości wody oraz dodatku powoduje, że produkty light są ubogie w składniki odżywcze. Nie posiadają one cennych tłuszczów oraz rozpuszczalny w nich witaminy – A, D, E, K. Co więcej żywność ta nafaszerowana jest sztucznymi dodatkami takimi jak konserwanty, aromaty czy dodatki smakowe, a wszystko sprawia to, że spożywanie tych produktów może być negatywne dla naszego zdrowia. 

Zobacz też: http://antycenzor.pl/czy-cwiczenia-na-brzuch-wystarcza-zeby-schudnac/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ