Wśród wielu kuchni na świecie ta grecka uważana jest za jedną z najzdrowszych. Wszystko za sprawą dobrych mięs, a także dużej ilości warzyw w diecie. Trzeba przyznać, że tego w naszej polskiej kuchni najbardziej brakuje. Specjalnością greckiej kuchni jest także pyszne wino podawane do obiadu bardzo często. Doskonale komponuje się ono z wszystkimi potrawami mięsnymi. Jeżeli chodzi o warzywa, to w Grecji używane są najczęściej papryka, a także pomidory czy też świeże zioła. Nie można także zapomnieć o oliwkach. Niezwykle dobrze smakują tam także dania z ryb. Owoce morza są chętnie podawane również turystom. Z powodzeniem możemy zakosztować także doskonale przyrządzonej baraniny. Cieszy się ona niezwykłą popularnością wśród bardzo dużej ilości osób. Bardzo znanym specjałem kuchni greckiej używanym do wielu potraw jest przede wszystkim ser feta. Jego receptura jest chroniona, dlatego też tak naprawdę nie wiemy, co jest jego składnikiem. Faktem jednak jest, że ten ser jest pyszny. Niezapomniane jest także danie zwane dolmades odpowiadające naszym gołąbkom tyle, że zawinięte mięso jest w liście winogron i doprawione oliwkami, a także ziołami i ryżem. Z pewnością każdy, kto odwiedzi Grecję, był zachwycony wyjątkowym smakiem potraw.

www.nieoficjalnie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ