Obecnie wiele osób zaczyna prowadzić zdrowy tryb życia. Zaczynamy trenować i oczywiście zmieniamy dietę. W końcu odkrywamy bio spirulinę. Co powinniśmy o niej wiedzieć i dlaczego warto korzystać z jej właściwości?
Czym jest?
Spirulina to alga, o niebiesko-zielonym kolorze. Jest również znana ze swojego spiralnego kształtu. Zawiera duże ilości białka (aż 70%), węglowodanów i tłuszczów. Dzięki temu świetnie wpływa na organizm i wspomaga nasze zdrowie.
Jej główne zalety
Ze spiruliny często korzystają osoby chcące się odchudzić. Wspomaga ona bowiem proces odchudzania, dostarczając nam wiele witamin i minerałów. Gdy zaczynamy dietę, często zbyt radykalnie ograniczamy spożywanie niektórych pokarmów, co znacząco wpływa na nasze samopoczucie.
Jak wiadomo, życie z cukrzycą bywa uciążliwe. Gdy już nauczymy się nad nią panować, możemy znacznie polepszyć jego jakość. Dla diabetyków bardzo ważne jest przyjmowanie beta karotenu i witamin z grupy B, bio spirulina zawiera to wszystko. Dodatkowo korzystając z jej dobrodziejstw uzupełniamy organizm o magnez, potas i cynk.
Wiele kobiet zmaga się z problemem słabych włosów i paznokci. Spirulina radzi sobie i z tą dolegliwością. Doskonale wpływa ona na kondycję skóry i włosów, głównie dzięki zawartości witaminy F i biotyny.
Jeśli zdarzają nam się choroby dróg moczowych, może to oznaczać, że brakuje nam fosforu i witamin. Regularne korzystanie z bio spiruliny może znacznie zredukować ryzyko dolegliwości z tym związanych.
Co wybrać?
Na rynku znajdziemy wiele rodzajów spiruliny, jednak zawsze wybierajmy te ekologiczną. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że pochodzi ona z bezpiecznej produkcji i zawiera wszystkie, niezbędne wartości odżywcze.
Regularność jest najważniejsza. Bio spiruliny można używać do wielu potraw i napojów. Dobrze jest z niej korzystać szczególnie w okresie zachorowań, ponieważ pozytywnie wpłynie na naszą odporność i pomoże zachować w organizmie odpowiednią ilość witamin.