Zupa mleczna to jedna z najsmaczniejszych zup śniadaniowych. Charakteryzuje się wspaniałym delikatnym, słodkim smakiem. Zupa mleczna to najlepszy produkt na codzienne dzień dobry nie tylko dla dzieci. Zupa mleczna to przede wszystkim mleko w połączeni z płatkami, np. wsianymi lub kukurydzianymi. Wystarczy zagotować mleko i połączyć to z ulubionymi płatkami. Do innego rodzaju zupy mlecznej dorzuca się ryż, makaron lub kaszkę mannę. W niektórych domach mleko podawane jest z pokruszona bułką, lub chlebem na słodko. Mleczną odmianą zupy może być ryz na mleku, w postaci luźnej konsystencji. Dodawane może być do takiego dania konfitury, owoce czy cynamon. W dawnych czasach popularne było jadanie w barach mlecznych, gdzie serwowano takie posiłki na śniadania. Jak wiemy bary mleczne zostały wyparte przez szybkie knajpki typu fastfood, w latach 90. Bary mleczne przygotowywały głównie owsianki na śniadanie i kaszki manny, te ostatnie smakują zwłaszcza z sokiem malinowym na gęsto. Płatki kukurydziane dziś raczej zalewane są zimnym mlekiem, nie wymagają gotowania.
[Głosów:1 Średnia:4/5]