Kuchnia orientalna dla osób z nadwagą

Polska kuchnia nie należy do najzdrowszych. Popularne są wysokokaloryczne potrawy mączne takie jak pierogi, kluski, czy naleśniki, albo ociekające tłuszczem smażone mięso w panierce. Co prawda jemy do tego zazwyczaj jakieś surówki, ale zazwyczaj są one suto polane śmietaną i majonezem. Jeśli to wszystko jemy bez opamiętania, nic dziwnego, że tyjemy. A może by tak zmienić kuchnię? Jedną z kuchni, która polecana jest dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać, albo mają problemy z nadwagą je kuchnia orientalna.Dlaczego kuchnia orientalna jest taka zdrowa? Składa się ona przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: olej sezamowy czy sojowy, ryb morskich, drobiu, warzyw i owoców. Mieszkańcy Orientu unikają jedzenia czerwonego mięsa, nabiału i słodyczy, czyli tego, co sprzyja nadwadze, otyłości i innym chorobom cywilizacyjnym. Kuchnia orientalna propaguje świeże warzywa. Jeśli są one przyrządzane na ciepło to na ogół tylko na parze lub w woku, dzięki czemu tracą mało swych wartości odżywczych.W kuchni orientalnej cenione są także produkty sojowe taki jak: tofu, tempeh czy pasta miso. Stosowane są one często jako zamienniki mięsa i dodawane do sałatek, zup, dań obiadowych oraz deserów. Kuchnia orientalna to także, a może przede wszystkim ryż, który jest bardzo zdrowy i odżywczy, a także lekko strawny. Mieszkańcy Orientu właśnie swojej kuchni zawdzięczają brak nadwagi czy chorób cywilizacyjnych. Może i my powinniśmy brać z nich przykład?

www.babiniec-cafe.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ