Australia może stać się kontynentem o najlepszej kuchni świata – wiele napływowych kultur stworzyło tu jedyna w swoim rodzaju kuchnię oparta na wpływach z całego świata. Niepowtarzalne smaki, kolory, zapachy sprawiają, że Australijczycy odżywiają się naprawdę znakomicie. Ale prawdziwą atrakcją dla turystów poszukujących niepowtarzalnych kulinarnych doznań, jest kuchnia aborygeńska, prezentowana przez rdzennych mieszkańców Australii mieszkających w rezerwatach w środkowej części kontynentu. Prowadzony kiedyś koczowniczy tryb życia, pozwolił Aborygenom na wprowadzenie do swojego jadłospisu produktów odkrywanych na kolejnych drogach Australii. Podstawą kuchni aborygeńskiej są korzenie, owoce, zioła, jadalne liście roślin, których nigdzie indziej żaden kucharz nam nie przyrządzi. Aborygeni uwielbiają potrawy mięsne, a mięso pozyskuje się ze stworzeń, które żyją w naturze, w pobliżu rezerwatów – kangury, węże i jaszczurki, żółwie, strusie, dzikie ptaki. Znakomitym źródłem białka w aborygeńskiej diecie są larwy owadów, które przyrządza się między innymi w popiele – tak upieczone przypominają w smaku delikatne ziarna kukurydzy. Generalnie, kuchnia Aborygenów oparta jest na zbieractwie i polowaniach, co dotrwało do współczesnych czasów.
Kuchnia Aborygenów, czyli smaki rdzennej ludności Australii
[Głosów:0 Średnia:0/5]