Doskonały smak krówek zna chyba każdy. Przygotowanie słodyczy, które będą rozpływać się w ustach wymaga czasu, jednak z pewnością nie będzie to czas stracony. Pyszne krówki wzbogacone polewą czekoladową to świetny sposób na urozmaicenie sobie dnia chwilą pełną słodkości.
Przepis na krówki w polewie czekoladowej
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g masła
- cukier waniliowy
- masło do formy
- 200 g cukru
- polewa czekoladowa Wedel
Przygotowanie:
- masło i cukier podgrzewać w garnku do momentu, aż się rozpuści
- wciąć podgrzewając, dodać śmietanę kremówkę i cukier waniliowy
- mieszać do zgęstnienia
- masę nieco przestudzić, a następnie wylać na wysmarowaną masłem formę
- po całkowitym wystygnięciu pokroić masę na małe kawałki
- przygotować polewę czekoladową Wedel
- ułożyć krówki na kratce z piekarnika i polać dokładnie polewą. Smacznego!
Oprócz tradycyjnych ciągutek, wykonać można również wersję z sezamem i polewą czekoladową. W przygotowaniu są równie łatwe, co zwykłe krówki. Po przelaniu jeszcze ciepłej masy na blachę, należy uprażyć 4 łyżki sezamu na suchej patelni, a następnie posypać masę delikatnie wymieszać. Po ostygnięciu masy, warto schłodzić ją w lodówce i dopiero następnego dnia pokroić w kostki, by oblać je czekoladową polewą.
Nazwa i historia krówek
Pierwsze krówki produkowane były na początku XX wieku. Nazwa związana jest z papierkiem, w jaki zawijane były pyszne cukierki. Po dziś dzień widnieje na nich wizerunek krowy. Twórcą przepisu, który uruchomił jako pierwszy produkcję wspaniałych słodkości był Feliks Pomorski. W trakcie wojny fabryka została niemal zamknięta, jednak szybko stanęła na nogi i mimo przeciwności związanymi z okresem powojennym w Polsce, doskonale sobie radziła.
Obecnie wyróżnia się mnóstwo smaków krówek – tradycyjne, z sezamem, z polewą czekoladową, ciągutki, kruche, bez mleka lub z mleka zagęszczonego. Jedno jest pewne, bez względu na wybrany rodzaj, warto zrobić je samodzielnie w domu!