Białko jest niezbędne nie tylko do budowania mięśni, ale także dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapraszamy do przeczytania artykułu, w którym przedstawiamy wszystkie najważniejsze informacje o białku i jego roli w naszej diecie? Ile białka powinniśmy jeść? Jakie są najlepsze źródła białka? Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o białku?
Rola białek w naszym organizmie?
Białko składa się z cząsteczek aminokwasów, które są połączone ze sobą wiązaniami peptydowymi. Organizm potrzebuje 21 aminokwasów, z których 8 najważniejszych nie może być syntezowane bez źródła białka w postaci pożywienia. Białka są wykorzystywane do metabolizmu komórkowego, produkcji enzymów, hormonów, komórek odpornościowych i innych związków, które podtrzymują prawie wszystkie ważne funkcje organizmu. Białka to również główny materiał budulcowy, który bierze udział w budowie nowych komórek i tkanek. Co ważne, nawet najgorzej zaplanowana dieta (tzn. „jemy co chcemy”) zawiera pewną ilość białka. Zazwyczaj jednak jest to zbyt mało dlatego, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów w odpowiedniej ilości. Białko pomaga utrzymać wagę. Dieta wysokobiałkowa może przyśpieszyć metabolizm i zmniejszyć uczucie głodu. Białko jest bardzo istotne dla zdrowia kości. Spożywanie białka jest również konieczne, jeżeli naszym celem jest budowanie masy mięśniowej. Zatem osoby, które są aktywne fizycznie, muszą pamiętać, aby jeść jeszcze więcej białka.
Ile białka powinniśmy jeść? Jakie są najlepsze źródła białka?
Ilość białka, które powinniśmy spożywać każdego dnia, zależy od naszego stylu życia, aktywności fizycznej, wieku, płci oraz wagi. Zwykle przyjmuje się przedział od 1 g do 2 g białka na 1 kg masy ciała. Oznacza to, że osoba, która waży 70 kg, powinna dziennie przyjmować 70-140 g białka. Dieta pudełkowa do biura może nam pomóc w wypełnianiu dziennej normy, bez konieczności zmuszania się do jedzenia nielubianych produktów. Osoby aktywne fizyczne powinny celować w spożywanie białka w górnym przedziale – np. jeżeli osoba waży 80 kilogramów i regularnie trenuje na siłowni, zaleca się spożywanie 130-160 gramów białka dziennie. Do najlepszych źródeł białka należą m.in. chude mięso, ryby, mleko i produkty mleczne (nabiał), jajka, orzechy, masło orzechowe, rośliny strączkowe, niektóre produkty zbożowe, nasiona i wiele innych. Jeżeli potrzebujemy jeszcze więcej białka i nie możemy dostarczyć odpowiedniej ilości, możemy dodatkowo zainwestować w suplement diety – białko w proszku.