Boczek wędzony jest wykorzystywany jako potrawa na ciepło, smażona przeważnie jest to składnik angielskiej kuchni, jeżeli chodzi o śniadania, jako wędlina na chleb krojona, lub dodatek do zup, sałatek, dań mięsnych. Boczek jest bardzo dobrym aromatycznym mięsem. Charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu. Pod wpływem smażenia można go wytopić. Podawany jest w takich zupach jak grochówka, fasolowa, ogórkowa, kapuśniak, gulaszowi, oczywiście w postaci wcześniej podsmażonej, aby nadać wspaniały aromat tej zupie. Boczek wspaniale nadaje się jako składnik farszu np. schabu. Farsz np. grzybowy oplata się boczkiem, aby wzmocnić zapach takiej pieczeni a roztopiony tłuszcz z boczku pozwoli cieszyć się soczystym środkiem takiej potrawy. Boczek to podstawowa potrawa na śniadanie w Wielkiej Brytanii, tam śniadania podawane są na ciepło, toteż boczek najpierw jest krojony w cienkie plastry i smażony na tłuszczu- podawany ze smażonymi jajkami. Bardzo dobrze smakuje jajecznica na wędzonym boczku, jest aromatyczna i smakuje niesamowicie.
[Głosów:0 Średnia:0/5]