Wskaźniki ekologiczne związane z chłodnictwem

Gdyby nie chłodnictwo, wiele gałęzi przemysłu nie miałoby szansy na istnienie. Jest to tak prawdziwy fakt, jak również ten, że przemysł chłodniczy w dużym stopniu przyczynił się do niszczenia środowiska naturalnego, emisji ciepła oraz powstawania dziury ozonowej, efektu cieplarnianego i wielu innych złych rzeczy, za które winimy cywilizację. Oczywiście gdy człowiek zdał sobie sprawę z tego faktu, zaczął przemysł chłodniczy zmieniać, ulepszać, co ma związek oczywiście z ochroną zdrowia i życia na Ziemi.Cała szkodliwość czynników chłodzących używanych w chłodnictwie, jej wpływ na warstwę ozonową oraz tworzenie się efektu cieplarnianego wyrażana jest za pomocą wskaźników ekologicznych i liczb. Chłodniczy przemysł używa między innymi wskaźnika GWP, czyli potencjału tworzenia efektu cieplarnianego, który powodowany jest przez gromadzenie się gazów cieplarnianych, które z koeli odbijają ciepło emitowane z Ziemi z powrotem na jej powierzchnie. Chłodnictwo łączy się również ze wskaźnikiem ODP, czyli potencjałem niszczenia warstwy ozonowej przez działanie reakcji katalitycznych chloru, fluoru, bromu i ich związków. Przekształcają one cząsteczki ozonu w tlen.

www.bossbyte.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ