Święconka.

Wielkanoc to święto bardzo ważne dla chrześcijan. Jest kluczowym momentem, punktem zwrotnym w historii. Poza przygotowaniami w kościele, gotowaniem w domu należy przygotować koszyczek inaczej zwany święconką. Przygotowuje się ją w Wielką Sobotę. Święconkę zanosimy przed Wielkanocą do kościoła by zostały poświęcone pokarmy, które będziemy spożywali w świąteczne dni. Wiele osób stara się udekorować swoje koszyczki, tak by poza zawartością pięknie i świątecznie się prezentowały. Jeśli chodzi o to co do święconki należy przygotować, to powinniśmy zwrócić uwagę na te pokarmy, które będziemy spożywali w Wielkanoc. Dlatego powinno się tam znaleźć miejsce na jajka – symbol nowego życia, kawałek kiełbasy, szynka – to oznaka dostatku, kiedyś spożywana na święta. Dobrze jest włożyć kawałek ciasta lub specjalne malutkie babeczki wielkanocne, przeznaczone właśnie do koszyczka. Ser symbolizuje zaś przyjaźń między człowiekiem a przyrodą ponieważ pochodzi od zwierząt. Obowiązkowy jest także baranek- symbol samego Chrystusa. Najczęściej można spotkać tego z cukru. Nie może również zabraknąć chleba, który jest podstawowym pokarmem chrześcijan. Warto umieścić również sól i pieprz. Oczywiście wszystkiego wkładamy po trochu, tak by zmieściło się do święconki. Koszyczek możemy udekorować bukszpanem czy kolorowymi wstążkami.
Święconkę zanosimy do kościoła w Wielką Sobotę celem poświęcenia. Zawiera ona podstawowe pokarmy, które spożywamy podczas śniadania Wielkanocnego ale nie tylko. Świętujemy znacznie dłużej.

www.nagrodobiorcy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ