Rodzaje garnków gastronomicznych

W każdej kuchni wyposażenie jest kluczowe – jednym z jego elementów są zaś garnki gastronomiczne. Warto je starannie wybrać, gdyż doświadczenie i talent szefa kuchni oraz najwyższej jakości wyposażenie to gwarancja sukcesu. Poniżej podpowiadamy, jakie garnki gastronomiczne będą najlepszym wyborem.

Podstawowe wyposażenie każdej kuchni

Wybierając idealne urządzenia oraz sprzęty do kuchni, warto zwrócić uwagę na ich jakość oraz materiały, które wykorzystano do ich produkcji. Garnek gastronomiczny ze stali nierdzewnej sprawdzi się w każdej profesjonalnej kuchni, nawet w trudnych warunkach. Będzie pełnił swoją rolę przez wiele lat nawet intensywnego użytkowania, a dno wielowarstwowe pozwoli obniżyć wydatki na prąd lub gaz.

Warto zatem zwrócić uwagę głównie na materiał, ale także wykonanie, rodzaj powłok i pojemność. Dobry i uniwersalny zestaw powinien obejmować m.in. garnek gastronomiczny do zup, rondelek oraz kilka garnków o różnej pojemności.

Garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej

Dużą popularnością – zarówno w kuchni profesjonalnej, jak i domowej – cieszą się garnki gastronomiczne wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. To znakomity materiał, jeśli w planach mamy intensywne użytkowanie – jak w restauracji czy innym lokalu. Stal jest odporna na korozję i działanie wysokich temperatur, a ponadto wykonane z niej sprzęty są łatwe w czyszczeniu, co jest niezwykle ważne w każdej kuchni.

Ważnym elementem takiego garnka jest też wielowarstwowe dno, które pozwala rozprowadzić ciepło równomiernie po całej powierzchni – zwykle do profesjonalnej gastronomii wybierane są właśnie takie garnki. Gwarantują komfort, a ponadto ich użytkowanie jest energooszczędne, co ma znaczenie w każdej kuchni.

Garnki żeliwne

Do produkcji garnków wykorzystuje się też żeliwo – jest ono popularne, mimo że takie sprzęty są ciężkie. Jeśli jednak zależy Wam na wysokiej jakości, warto rozważyć ich zakup. Dobrym wyborem do profesjonalnej kuchni będą zatem garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej lub z żeliwa. Świetnie sprawdzają się podczas duszenia potraw, które wymagają dłuższego czasu na przyrządzenie.

Garnki aluminiowe

Swoich zwolenników mają też modele aluminiowe. Szybko się nagrzewają, mają też specjalne powłoki, które chronią potrawy przed przywieraniem. Warto jednak wybierać garnki z tzw. aluminium anodowanego oraz z dodatkowymi powłokami, dzięki czemu będą one bezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli powłoka ulegnie jednak uszkodzeniu, trzeba wymienić model na nowy. Wiele z nich imituje kamień, dlatego są często elementem wyposażenia w nowoczesnych wnętrzach – podobnie jednak jak garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ