Zwykła kawa mielona to przeżytek. Od bardzo dawna już znane są przepyszne napoje kawowe, które w połączeniu z mlekiem i innymi dodatkami tworzą wspaniałe dzieła. Na pewno są one słodkie i wymyślane właśnie do deserów, a nawet jako sam deser. Taka jest na pewno kawa Latte macchiato. Włosi uwielbiają sporządzanie tego typu kaw. Kawa Cappuccino to również ich wynalazek. Można te kawy przygotować samemu, po odpowiednim poznaniu wszystkich tajników, ale można również zaopatrzyć się w specjalne ekspresy i maszynki, dzięki których kawa i wszystkie napoje będą miały wygląd, jak z obrazka.Latte Macchiato jest przyrządzana poprzez powolne dolewanie po ściance szklanki kawy espresso do gorącego mleka, które jest pokryte warstwą mlecznej piany. Jeśli kawa zostanie prawidłowo przygotowana, ujrzymy trzy oddzielne warstwy napoju: mleko na samym dole, po środku kawa espresso, a na górze piękna piana mleczna. Jest jej zwykle dosyć dużo. Kawa Latte Macchiato podawana jest bowiem w 250ml szklankach z grubymi ściankami. Często, wedle uznania jest również dekorowana wiórkami, kakao, czekoladą, cynamonem itp. Oczywiście może mieć również różne smaki, dzięki specjalnym syropom.
Latte Macchiato – kawa z pianką
[Głosów:0 Średnia:0/5]