Gd przyjrzymy się kuchni indyjskiej, trudno będzie nam znaleźć danie, w którym nie występuje kurkuma. I to wcale nie dlatego, że wzbogaca smak. Bo chociaż owszem, jest pełną smaku i aromatu przyprawą, jest też niesamowitym składnikiem prozdrowotnym. I to dlatego w Azji jest tak powszechnie stosowana.
Niezwykły korzeń
Kurkuma, jako przyprawa pozyskiwana jest z korzenia rośliny o nazwie ostryż. Skąd więc taka jej nazwa? Bierze się ona od głównego składnika aktywnego biologicznie, jakim jest kurkumina. To właśnie bogactwo kurkuminy w korzeniu ostryżu sprawia, że znajduje ona szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie.
Kurkuma – właściwości i zastosowanie kurkuminy
Jeśli chodzi o kuchnię, kurkuma znajduje zastosowanie zarówno w przygotowywaniu dań mięsnych, jak i jarskich. Fantastycznie łączy się z innymi smakami, a w dodatku nadaje potrawom złocisty kolor. Jeśli chodzi o zdrowie – jej zastosowanie jest jeszcze szersze.
Wspiera pracę mózgu. I to na wielu poziomach. Zawarty w kurkuminie tumeron posiada niezwykłe zdolności pobudzające komórki, dzięki czemu wspiera procesy naprawcze i regeneracyjne. Ponadto, stymulując układ immunologiczny, niszczy złogi białkowe odpowiedzialne za zaburzenia pamięci i osobowości.
Chroni przed nowotworem. Powstawanie nowotworów w dużej mierze wiąże się z działaniem wolnych rodników w naszym organizmie. Krążą w nim, uszkadzając zdrowe komórki i prowadząc do powstawania nowych tworów. Tymczasem kurkumina skutecznie wyłapuje wolne rodniki i hamuje ich szkodliwe działanie.
Działanie rozkurczające i bakteriobójcze. Dzięki nim kurkumina doskonale sprawdza się w leczeniu różnych chorób układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie żółci, a także enzymów trzustkowych tak ważnych dla prawidłowego trawienia. Poza tym działając bakteriobójczo, zmniejsza ryzyko postania wrzodów.
Idealna na odporność. Aby wykorzystać jej właściwości stymulujące układ odpornościowy, warto połączyć ją z miodem i sokiem cytryny. Tak przygotowana kompozycja cudownie chroni przed wirusami i bakteriami.