Folia termokurczliwa – informacje i ciekawostki

Pakowanie produktów, materiałów i różnych przedmiotów jest często żmudnym zajęciem. Szczególnie, gdy do dyspozycji mamy kiepskie materiały. Inaczej jest, gdy w grę wchodzi folia termokurczliwa mająca bardzo ciekawe właściwości i gwarantująca szybkie zabezpieczanie różnego rodzaju produktów.

Zastosowanie folii termokurczliwej

Folia termokurczliwa jest jednym z tworzyw sztucznych, które idealnie nadają się do pakowania różnych materiałów. Zastosowanie tego produktu jest bardzo szerokie, gdyż jest to rozwiązanie zarówno dość tanie jak i wygodne. Służy ona do zabezpieczania różnego rodzaju produktów i to w wielu branżach oraz gałęziach przemysłu. Można tu wymienić między innymi:

  • przemysł spożywczy
  • przemysł farmaceutyczny
  • branżę kosmetyczną

Przykładów zastosowania folii termokurczliwej jest więcej, ale skupmy się na razie na tym, gdzie najczęściej stosuje się folię termokurczliwą? Otóż jest to materiał wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Tu folia ma za zadanie ochraniać różnego rodzaju produkty spożywcze. W zależności od potrzeb może być ona używana bezpośrednio w kontakcie z żywnością lub nie. Oczywiście należy się uprzednio upewnić, że dana folia posiada specjalny atest i jest dopuszczona do kontaktu z żywnością. Bardzo często taką folię wykorzystuje się do pakowania wędlin, serów, produktów mięsnych, a także warzyw. Dodatkowo nierzadko można spotkać się z zastosowaniem jej w przypadku kosmetyków czy też środków czystości. Na dużą skalę wykorzystuje się także folię termokurczliwą w zakładach produkcyjnych lub hurtowniach żywności. Idealnie nadaje się bowiem do pakowania butelek, puszek, a także innych produktów. Folia sprawdza się jako zabezpieczenie pojedynczych sztuk towarów jak też ich całych kartonów.

Zalety folii termokurczliwej

Folia termokurczliwa ma bardzo wiele zalet, które powodują, że to właśnie ona jest najczęściej wybierana do pakowania różnych produktów. Do największych zalet należy to, że folia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz różne czynniki zewnętrzne. Dodatkowo mimo niezbyt dużej grubości folia ta chroni przed uszkodzeniami, zabrudzeniem czy też wilgocią. Jej wytrzymałość jest bardzo duża, dlatego stosuje się ją do zabezpieczenia i pakowania nawet delikatnych produktów. W przemyśle spożywczym bardzo ważne jest nieprzenikanie zapachów, dlatego praktycznie zawsze wybiera się folię termokurczliwą. Wynika to z jej właściwości, które gwarantują nieprzenikanie zapachów zapakowanych produktów spożywczych. Folia jest również dość tanim rozwiązaniem stąd też jej zastosowanie i wykorzystanie jest bardzo powszechne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ