Zima i lato to dwie przeciwne pory roku! Ta samo jest ze wszystkim! Zimą ubieramy się cieplej, więcej, jemy, mniej pijemy! Latem zaś zakładamy ubrania, lekkie i przewiewne, dużo więcej pijemy i przebywamy na świeżym powietrzu.! Podobnie jest z odżywianiem. Tak naprawdę zimą jemy co innego niż latem!? Zimą większość stawia na dania ciepłe. I słusznie! Kiedy za oknem zimno, warto coś zjeść co pozwoli rozgrzać organizm. Jednocześnie dobrze wpływa to na krążenie. Zapobiega wyziębieniu! Zimą nawet ciasta robione są na ciepło! Nie trzeba martwić się, iż masa się rozpuści, a galaretka nie zetnie! Częściej potrawy są odgrzewane! Zimą jak i latem witaminy stanowią podstawę w odżywianiu! Kiedy jest zimno nasz organizm potrzebuje składników budulcowych. Dlatego zalecane jest spożywanie chodź małej ilości warzyw i owoców. Latem zaś, kiedy jest gorąco ogromne dawki zdrowej żywności nie zaszkodzą. Nasz organizm szybciej pracuje, a więc spala kalorie, a potrzebuje do tego posiłku. Dlatego na pewno dużo osób latem postawi właśnie na warzywa i owoce. Dania na ciepło nie są tak często stosowane jak zimą! Kiedy jest za oknem gorąco nikomu nie chce stać się nad garnkiem! Zwłaszcza, że jest to dla każdego zadanie uciążliwe. Nie tylko za oknem, ale także w domu jest duszo. A gotowanie wymaga poświęcenia i uwagi. Dlatego właśnie częściej stawia się na dania zimne, które łatwo i bez problemu można przygotować. Są to m.in. surówki. Dzięki temu można nie tylko zdrowo zjeść, ale także przygotować swój organizm na letni czas. Latem z reguły mniej spożywa się posiłków, a więcej płynów. Jest to powodem szybszej przemiany metabolicznej. A jeżeli ktoś ćwiczy to płyny są spożywane w dużych ilościach!
[Głosów:0 Średnia:0/5]