środa, maj 8, 2024

Co zrobić, żeby poderwać dziewczynę?

0
Co zrobić, żeby poderwać dziewczynę?

Każdy chłopak przynajmniej raz w życiu zastanawiał się co zrobić, by zwrócić na siebie uwagę wymarzonej dziewczyny. Nie jest to sprawa najłatwiejsza i nie wszystkie sposoby działają tak samo na każdą kobietę, jeśli jednak rzeczywiście nam zależy, możemy wypróbować kilku z nich, mając nadzieję, że przyniosą pozytywny skutek. Jak poderwać wymarzoną dziewczynę?

Naucz się rozmawiać

Choć wydaje się, że każdy posiada tę naturalną umiejętność, w rzeczywistości nie wszyscy są dobrymi rozmówcami. Przede wszystkim naucz się słuchać. Kobiety zwracają baczną uwagę na to czy chłopak słucha ich uważnie, jest zainteresowany tym co mówią oraz czy nie przerywa. Jeśli dziewczyna jest nieśmiała, możesz delikatnie zachęcić ją do mówienia, a nawet wprost powiedzieć, że lubisz słuchać, kiedy ona mówi.

Utrzymuj kontakt wzrokowy

Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy. Nie bez powodu przyjęło się takie powiedzenie. Patrzenie sobie w oczy bardzo zbliża ludzi, dlatego jeśli chcesz pokazać, że jesteś zainteresowany daną kobietą, że szanujesz ją oraz jest dla Ciebie ważne to, o czym mówi, staraj się patrzeć jej w oczy. Oczywiście z niczym nie należy przesadzać i ciągłe patrzenie jej w oczy może przynieść efekt odwrotny, jednak podczas rozmowy zdecydowanie kontakt wzrokowy powinien przeważać.

Mowa ciała i pozytywne nastawienie

Bardzo ważne są także wszelkie niewerbalne sygnały, które wysyłamy. Pamiętaj o swojej postawie. Zwróć uwagę na to, by być wyprostowanym, bo to świadczy o twojej pewności. Bacznie przeglądaj się ruchom swoich rąk oraz nóg. Wszelkie nerwowe zachowania są łatwe do wychwycenia. Staraj się więc po prostu zachowywać naturalnie.

Przede wszystkim jednak nie zapominaj o uśmiechu. Kobiety zdecydowanie wolą optymistów, mężczyzn, którzy potrafią rozśmieszyć i pocieszyć w trudniejszej chwili. Pokaż jej, że cieszysz się, gdy z nią przebywasz. Pamiętaj jednak, by twój uśmiech nie był wymuszony, ponieważ łatwo będzie to zauważyć.

Szanuj jej przestrzeń

Czasem mężczyźni zbytnio podbudowani tym, że spotkanie przebiega pomyślnie, zaczynają za wszelką cenę wkraczać w prywatną przestrzeń dziewczyny. Pamiętaj, że każda kobieta jest inna i nawet jeśli się jej podobasz, może nie chcieć przytulać cię na pierwszej randce. Zwracaj uwagę na znaki, które dostajesz od dziewczyny. Jeśli zbliżasz się, a ona się odsuwa, najwyraźniej nie jest jeszcze na to gotowa. Uszanuj jej decyzję i poczekaj.

Skąd wiadomo, że podobasz się chłopakowi?

0
Skąd wiadomo, że podobasz się chłopakowi?

Każda dziewczyna chciałaby wiedzieć, czy ma w ogóle u wymarzonego chłopaka szanse. Zapytać wprost oczywiście nie wypada, jednak jest kilka znaków, które mogą wskazywać na to, że faktycznie mu się podobasz. Oto najważniejsze z nich.

Oczy – zwierciadło duszy

W spojrzeniu kryje się wiele. Jeśli dobrze obserwujesz swojego wybranka, szybko zorientujesz się czy wpadłaś mu w oko. Jeśli mu się podobasz, możesz być pewna, że będzie wodził za tobą wzrokiem. Mówiąc coś, prawdopodobnie będzie co jakiś czas spoglądał w twoją stronę, by ocenić twoją reakcję. Jeśli chłopak jest śmiały może nawet próbować przez dłuższy czas utrzymywać z tobą kontakt wzrokowy. Jeśli to ten jedyny, nie bój się tego spojrzenia!

Mowa ciała

Tu wskazówek mamy wiele. Jeśli chłopak często przebywa w twoim otoczeniu oraz zwykle siada blisko, prawdopodobnie mu się podobasz. Zwróć też uwagę na pewne szczególne gesty. Jeśli niby przypadkiem dotyka twojego ramienia często nachyla się lub po prostu zbliża się do ciebie, to znak, że nie jesteś mu obojętna.

Kto się czubi ten się lubi

Częstym zachowaniem wśród chłopaków jest niewinne droczenie. Jeśli chłopak zachowuje się tak przy każdej dziewczynie, jest to prawdopodobnie jego sposób bycia, jednak bardzo często takie przekomarzanie to dowód na to, że zdobyłaś jego serce.

Nerwy na wodzy?

Zakochanemu naprawdę ciężko trzymać nerwy na wodzy. Obserwuj w jakich sytuacjach chłopak się denerwuje. Jeśli zawsze był pewny siebie i śmiały, a w twoim towarzystwie dopada go stres, nerwowo się uśmiecha lub pocą mu się dłonie, być może jesteś powodem takiego zachowania.

Siła komplementów

Każdy chłopak wie, że dziewczyny uwielbiają być chwalone. Jeśli facet zwraca uwagę na twój strój, fryzurę czy uśmiech, możesz być pewna, że nie robi tego bez powodu. Zwróć uwagę szczególnie na te komplementy, które dotyczą tego, co się w tobie zmieniło, na przykład nowej fryzury. Z reguły mężczyźni nie zauważają takich rzeczy. Jeśli więc chłopak dostrzegł w tobie zmianę, zapewne przygląda ci się uważnie.

Pyszna, domowa musztarda

0
Pyszna, domowa musztarda

Musztarda to jeden z najbardziej popularnych składników sosów, dipów i marynat do mięs. Dodaje się ją również do sałatek, jako samodzielny sos, np. do grillowanych kiełbasek, a także jako część składową majonezu. Rynek oferuje wiele gatunków musztardy, ale oczywiście najlepsza jest ta, która posiada najmniej konserwantów, czyli musztarda domowa.

Kiszenie ogórków krok po kroku

0
Kiszenie ogórków krok po kroku

Nie ma nic lepszego i zdrowszego niż domowe przetwory z warzyw i owoców. Do najbardziej popularnych należą oczywiście kiszone ogórki. To przysmak, który na stałe króluje na polskich stołach jako dodatek do obiadów i kanapek lub zakąska do wódki. Jak przygotować idealne ogórki kiszone? Zastosowanie tego szybkiego i łatwego przepisu gwarantuje, że ogórki pozostaną twarde i przetrwają bez problemu całą zimę.

Co przygotować?

Do przygotowania kiszonych ogórków niezbędne są oczywiście ogórki, najlepiej jednakowej wielkości. Potrzebne są również: koper, korzeń chrzanu, czosnek, woda i sól. Trzeba przygotować również słoiki o pojemności 1l i nakrętki do nich.

Kiszenie ogórków krok po kroku

1. Zaczynamy od umycia ogórków. Do zlewu nalejmy zimnej wody i dokładnie umyj ogórki ze wszystkich zanieczyszczeń, w szczególności ziemi i piasku.

2. Na blacie kuchennym lub stole ustawiamy słoiki. Wkładamy do nich po jednej gałązce kopru.

3. Nadszedł czas na włożenie do słoików ogórków. Najlepiej układać je pionowo i dosyć ciasno. Jeżeli ogórki będą małe, powinny się z nich utworzyć dwie warstwy.

4. Kolejny krok to dodanie czosnku i chrzanu. Czosnek obieramy i do każdego słoika wkładamy od 1 do 3 ząbków, w zależności od ich wielkości. Podobnie postępujemy z korzeniem chrzanu. Obieramy go i kroimy na paski, które powinny mieć mniej więcej tyle długości, ile ma najmniejszy palec u ręki. Do każdego słoika wkładamy jeden lub dwa paski. Ilość użytego czosnku i chrzanu przekłada się bezpośrednio na ostrość ogórków – im więcej tych składników, tym ogórki będą bardziej ostre.

5. Teraz należy przygotować zalewę, którą stanowi woda z solą. Na jeden litr gorącej lub zimnej wody wsypujemy jedną, czubatą łyżkę soli i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Tak otrzymana zalewa powinna wystarczyć do wypełnienia minimum 3 słoików. Ważne, aby zakrywała wszystkie ogórki w całości.

6. Na koniec wystarczy zakręcić dokładnie wszystkie słoiki i wynieść je do spiżarni lub piwnicy. Po dwóch dniach warto sprawdzić, czy słoiki nie „syczą”. Taki odgłos oznacza, że należy wymienić zakrętkę.

Jako dodatek do ogórków można dołożyć również inne przyprawy, które nieco zmienią ich smak, np. gorczycę, liście dębu, czarnej porzeczki, wiśni, liść laurowy lub paprykę.

Omlet idealny

0
Omlet idealny

Idealny na pożywne śniadanie. Prosty, ale wykwintny i efektowny. O czym mowa? Oczywiście o omlecie. Wszyscy go uwielbiają, ale większość ludzi boi się go robić. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ zrobienie omletu niewiele różni się od usmażenia jajecznicy. Kilka jajek usmażonych na patelni o nieprzywierającej powłoce może przecież poprawić humor na cały dzień.

Do przygotowania omletu dla jednej osoby potrzebujemy:

– 2 jajka
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mleka, najbardziej odpowiednie jest to o zawartości tłuszczu 3,2%
– sól i pieprz do smaku

Zrobienie omletu idealnego zaczynamy od wbicia jajek do miseczki i ubicia ich trzepaczką. Osoby mniej cierpliwe lub nie lubiące się zbytnio przemęczać mogą użyć blendera.

W trakcie ubijania jajek można zacząć rozgrzewać patelnię. Do smażenia omletów najlepsza jest patelnia z nieprzywierającą powłoką, czyli, np. teflonowa. Na gorącą patelnię wykładamy masło i czekamy aż się roztopi.

Kiedy masło się roztapia na patelni, do ubitych jajek dodajemy mleko oraz doprawiamy całość pieprzem i solą. Ponownie ubijamy jajka. Należy pamiętać, że im lepiej jajka zostaną ubite, tym omlet będzie bardziej puszysty. Na roztopione i skwierczące masło wylewamy masę jajeczną.

Teraz następuje najważniejszy moment, czyli smażenie. Po wylaniu jajek na patelnię nie należy ich mieszać. Czekamy około minuty, aż spód masy się zetnie, po czym delikatnie unosimy brzegi omletu i zawijamy je do środka, pozwalając pozostałej płynnej masie wypływać na patelnię. W ten sposób smażymy omlet, aż cała płynna masa się zetnie. Dopiero wtedy przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka sekund.

I gotowe!

Dla osób rządnych bogatszych doznań smakowych jest jeszcze ciąg dalszy. Jeżeli chcemy zrobić omlet z dodatkami, to w trakcie ostatniego „dosmażania” należy rozłożyć przygotowany wcześniej farsz wzdłuż omletu i przy pomocy szpachelki zagiąć jego boki, podobnie jak zagina się naleśnik. Tak przygotowany omlet z dodatkami przekładamy na talerz i dekorujemy, np. ziołami.

Domowy dżem malinowy

0
Domowy dżem malinowy

Maliny to jedne z najpyszniejszych owoców lata, a w dodatku doskonale się je konserwuje, tym bardziej, jeżeli doda się do nich cukier. Te owoce są nie tylko smaczne, ale również idealnie nadają się do przygotowywania z nich domowych przetworów, do których bez wątpienia należy dżem. Zrobienie dżemu malinowego jest z pozoru skomplikowane, ale z odpowiednim przepisem nawet początkujący kucharz poradzi sobie bez problemu.

Do robienia dżemu malinowego potrzebujemy jedynie dwie szklanki dojrzałych i soczystych malin oraz dwie szklanki cukru kryształu.Opcja rozszerzona obejmuje również dodanie około pół łyżki masła.

W przygotowaniu malin najważniejsze jest ich dokładne przebranie oraz wypłukanie. Nawet jedna troszeczkę nadgnita malina może zepsuć smak całego dżemu.

Po przygotowaniu owoców trzeba również odpowiednio przygotować słoiki, w których później umieścimy dżem. Należy je dokładnie wysterylizować wraz z pokrywkami, gotując je około 10 min.

Po przygotowaniu słoików wracamy do malin. Umyte i przebrane owoce wsypujemy do litrowego garnka i zasypujemy je cukrem zachowując proporcję 1 szklanka cukru na 1 szklankę malin. Następnie mieszamy owoce z cukrem do momentu, aż powstanie mokra mikstura.

Tak przygotowane w garnku maliny stawiamy na średnim ogniu i przy pomocy termometru kuchennego zaczynamy kontrolować temperaturę dżemu. Miksturę należy doprowadzić do wrzenia. Kiedy na powierzchni zbierze się nieco „oleistego” soku, stabilizujemy temperaturę dżemu na poziomie 104 stopni. Jeżeli temperatura będzie niższa, ale już stabilna, to znaczy, że należy dodać więcej cukru, dosypując go ostrożnie małą łyżeczką i mieszając całość.

Kiedy osiągniemy wymaganą, stabilną temperaturę 104 stopni, bardzo ostrożnie możemy przelewać dżem do słoików. Należy zostawić około pół centymetra wolnego miejsca od zakrętki. Następnie słoiki wycieramy, aby zakrętka dobrze trzymała i zakręcamy.

Słoiki należy jeszcze zagotować. Umieszczamy je w garnku wyścielonym, np. gazetami lub ścierką do naczyń, zalewamy gorącą wodą i gotujemy lekko około 10 min. Następnie ostrożnie wyciągamy słoiki i odstawiamy je w czyste i chłodne miejsce na dobę. Po tym czasie dobrze jest wykonać test szczelności, czyli sprawdzić, czy zakrętki zostały „wessane” do środka.

Tak przygotowany dżem może już czekać na swoją kolej do zjedzenia.

Poradnik dawania dobrych prezentów

0
Poradnik dawania dobrych prezentów

Niby każdy wie, co chciałby dostać na urodziny, a jak przychodzi co do czego, to ten temat staje się zagadką. Jest niczym Enigma, którą musimy mozolnie rozszyfrować. Szczególnie trudnym prezentem jest ten dla naszej ukochanej. Wydawałoby się, że sam fakt, że widzimy ją codziennie, sprawi, że kupno prezentu to będzie bułka z masłem. A jednak niekoniecznie! W takich chwilach bardzo często dociera do nas, że ostatnio rozmawiamy tylko o pieniądzach, zakupach i tak prozaicznych sprawach, że nie wiemy najważniejszego. Czego ona pragnie? Co by jej sprawiło radość? Do czego dąży? Co chciałaby zrobić w przyszłości? Czego się nauczyć?

Rozmawiaj i słuchaj

Nim zaczniesz myśleć nad kategorią prezenty dla niej, zaproś ją do restauracji, albo na spacer. Wszędzie tam, gdzie możecie spokojnie porozmawiać i nie będą was od tego odciągać sprawy dnia codziennego. Dowiedz się czegoś o niej- zapytaj. Dzięki temu będziesz miał aktualną wiedzę o pragnieniach twojej kobiety. Nie da się ukryć, że to niezwykle ważna wiedza.

Zastanów się

Wiedza, którą uzyskałeś, wymaga odpowiedniego przetrawienia. W zależności od tego, co się dowiedziałeś, powinieneś kupić idealny prezent. Twoja kobieta jest zaganiana i wiecznie nie ma czasu? Zainwestuj w weekend spa, niech jedzie sama, albo z tobą, byleby wypoczęła i naładowała akumulatory na następne miesiące. Marzy jej się zmiana pracy, ale to wiąże się z przebranżowieniem? Zastanów się nad szkoleniami, które pomogłyby jej zmienić zawód. Do tego bądź dla niej wsparciem w trudnych chwilach. To ważne. Pragnie nauczyć się czegoś nowego albo rozwijać swoją pasję? Kursy, kursy i jeszcze raz kursy. Poszukaj takich, które dadzą jej faktyczną wiedzę, umiejętności, oraz dyplom/certyfikat, który je potwierdzi.

Kursy dla każdego

Gdy nasza rozmowa nie przyniosła konkretnych rezultatów, a my nadal chcielibyśmy sprawić prezent, który przyniesie radość, satysfakcję, jak i coś więcej to sięgnijmy po kursy językowe. Ten typ kursów jest uniwersalny- nie da się ukryć, że przyda się każdemu. By przypomnieć sobie angielski albo nauczyć się zupełnie nowych fascynujących języków. Kurs językowy to wiedza, która przyda nam się na rynku pracy, jak i w życiu prywatnym. Jeśli chcemy sprawić bliskiej osobie rozwijający i ciekawy prezent, to zainwestowanie w kurs wydaje się idealnym rozwiązaniem. W końcu wiedza i umiejętności to coś, czym zaowocuje ten wydatek.

Prezenty dla niej nie muszą być typowo kobiece i oklepane. Warto by odpowiadały dążeniom i ambicjom. Jeśli mamy kobietę, która chce się ciągle rozwijać i jej ciekawa świata to nie da się ukryć, jesteśmy prawdziwymi szczęściarzami. Warto wspierać zdobywanie wiedzy przez najbliższe nam osoby. Satysfakcja z własnych osiągnięć jest czymś znacznie lepszym niż krótka radość z gotowego prezentu. Tutaj prezent rozwija nam, pozwala na poznawanie siebie i nabywanie nowych umiejętności. To wszystko sprzyja rozwojowi osobistemu i lepszemu samopoczuciu. Jak widać- mały prezent może bardzo wiele zmienić w naszym dotychczasowym życiu.

Zobacz więcej propozycji prezentów dla Niej >>

Sposoby na otwarcie wina bez korkociągu

0
Sposoby na otwarcie wina bez korkociągu

Chociaż korkociąg do wina to niemal podstawowe narzędzie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni, to w najmniej odpowiednim ku temu momencie często ginie. Co za tym idzie, nie można w prosty i szybki sposób otworzyć wina. A goście czekają… Co zrobić w takiej sytuacji? Wie to z pewnością każdy student, a tym osobom, które nie wiedzą, polecamy zapoznanie się z poniżej opisanymi sposobami.

Pamiętając, że plamy z wina bardzo ciężko się spierają, warto je otwierać w bezpiecznym miejscu, np. w kuchni lub innym pomieszczeniu wyposażonym w płytki podłogowe.

Po pierwsze – śrubokręt z głębokimi zwitkami

To podstawowe narzędzie z pewnością znajduje się w każdym domu i to pod różnymi postaciami. Śrubokręt idealnie potrafi zastąpić korkociąg. Schemat użycia jest taki sam. Wkręcamy śrubokręt w korek, uważając żeby go nie przebić na wylot. Następnie chwytamy mocno za rączkę i ciągniemy. W większości przypadków ten sposób zadziała idealnie.

Po drugie – wieszak na ubrania

Brak odpowiedniego rodzaju śrubokrętu można bez problemu nadrobić. Wystarczy „poświęcić” na zmarnowanie jeden wieszak z cienkiego drutu. Należy go rozwinąć i wyprostować lub wyciąć dolną część, tę, która już jest prosta. Tak przygotowany drut owijamy o ostrze śrubokrętu, tym samym tworząc spiralę. Można pomóc sobie kombinerkami lub innymi szczypcami.

Analogicznie do użycia korkociągu, wkręcamy tak przygotowany śrubokręt w korek i otwieramy wino.

Po trzecie – proste sztućce kuchenne

Powyższe dwa sposoby dotyczyły wyciągnięcia korka, natomiast przy pomocy łyżki lub widelca można z powodzeniem wepchnąć go do środka. Wystarczy, żeby jedna osoba trzymała wino na stabilnym podłożu, np. na podłodze, a druga osoba przy pomocy łyżki owiniętej ręcznikiem wpychała jej rączką korek do środka butelki.

Po czwarte – uruchamiamy kreatywność

Wszelkie inne przedmioty, za pomocą których możemy wyciągnąć korek z butelki lub wepchnąć go do środka są równie dobrymi przedmiotami do otworzenia wina co śrubokręt czy łyżka. Przy tej czynności można się wspierać również innymi narzędziami, np. wymienić śrubokręt na pilnik do metalu / drewna / tworzyw sztucznych lub wpychać korek do butelki uderzając młotkiem o trwały marker, który wytrzyma taką dawkę uderzeń.

Orzeźwiający drink Mojito

0
Orzeźwiający drink Mojito

Mojito to drink łączący w sobie wysublimowane smaki. Jest bardzo popularny ze względu na swój orzeźwiający charakter i intensywny zapach mięty i rumu. Idealnie sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi, szczególnie w damskim gronie, ponieważ jest delikatny i uznawany za raczej damski trunek.

Przyrządzenie mojito w domowych warunkach nie wymaga dużo wysiłku ani wielu specjalistycznych i trudnych do zdobycia składników. Potrzebne będą:
– 50 ml białego rumu, najpopularniejszy jest rum Bacardi
– 150-200 ml wody gazowanej lub taka sama ilość innego przeźroczystego napoju, jak Sprite lub Schweppes
– pęczek mięty
– 1 limonka
– 3 łyżeczki cukru trzcinowego
– kruszony lód

Limonkę można zamienić na cytrynę, a cukier trzcinowy na biały, ale trzeba pamiętać, że znacznie zmieni to smak drinka.

Przygotowanie drinka zaczynamy od limonki. Należy ja umyć oraz pokroić na pół, a następnie każdą połówkę na dwie lub trzy części.

Do wysokiej szklanki, najlepiej dekoracyjnej, wsypujemy cukier trzcinowy. Do cukru wyciskamy sok z dwóch lub trzech części limonki. Po wyciśnięciu soku wrzucamy tam pozostałe skórki. Dodadzą dodatkowego zapachu oraz będą stanowiły walor dekoracyjny.

Nadeszła pora na miętę. Liście trzeba opłukać pod wodą i wrzucić je do szklanki z cukrem i limonkami. Ich ilość zależy od preferencji, im więcej mięty w drinku, tym bardziej intensywny będzie jego zapach i smak.

Tak powstałą miksturę należy dokładnie wymieszać. Dodatkowo przy pomocy moździerza wyciskamy z liści mięty i skórek z limonki sok. Tego etapu nie wolno pominąć, ponieważ podczas ugniatania składników moździerzem rozgniatamy cukier i wydobywamy dodatkowy aromat z całej mikstury.

Do wysokości 1/3 szklanki wsypujemy kruszony lód. Można go wymienić na zwykły lód w kostkach, ale ten kruszony lepiej się prezentuje. Następnie dolewamy główny składnik drinka, czyli rum. Na koniec uzupełniamy pozostałe w szklance miejsce wodą gazowaną lub innym wybranym napojem.

Mojito można udekorować liśćmi mięty i plasterkiem limonki. Dokładamy słomkę i gotowe.

Pozostaje tylko życzyć smacznego!

Suszenie grzybów w piekarniku

0
Suszenie grzybów w piekarniku

Wędrówki po lesie i zbieranie grzybów jest nie tylko przyjemne, ale również pożyteczne. Jeśli dopisze nam szczęście, do domu wrócimy z pełnymi koszykami lub wiaderkami pysznych, świeżych grzybów. Część z nich zostanie z pewnością zjedzona w postaci zupy grzybowej, sosu grzybowego lub farszu do mięsa, a pozostałe grzyby trzeba zasuszyć, aby można było je zużyć w późniejszym czasie, np. w trakcie przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.

Najpopularniejszy i najszybszy sposób suszenia grzybów w warunkach domowych, który nie wymaga użycia specjalnych sprzętów, to suszenie w piekarniku. Żeby zasuszyć grzyby w piekarniku potrzebujemy jedynie papieru do pieczenia oraz ostrego noża.

Na początku wszystkie grzyby trzeba przygotować do suszenia. W tym celu należy je przebrać i wyrzucić te, które nie nadają się do jedzenia. Pozostałe grzyby czyścimy dokładnie bez użycia wody, aby nie nabierały dodatkowo wilgoci.

Kiedy wszystkie grzyby zostaną już wyczyszczone, należy je pokroić na mniejsze kawałki. Warto pamiętać, że im większe będą te kawałki, tym dłużej grzyby będą się suszyć.

Grzyby są już gotowe do suszenia. Rozgrzewamy więc piekarnik do temperatury 150 stopni. Przygotowane kawałki grzybów rozkładamy na papierze do pieczenia w brytfance. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wkładamy do niego brytfankę z grzybami i pieczemy je przez godzinę.

Po godzinie należy przewrócić wszystkie grzyby na drugą stronę. Żeby przyspieszyć proces suszenia, można przy pomocy ręcznika papierowego lekko ponaciskać grzyby, aby wypuściły nieco soku. Obrócone grzyby ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejną godzinę.

Proces ten powtarzamy do momentu, aż wszystkie grzybowe kawałki całkowicie zostaną pozbawione soku. Na koniec grzyby należy wystudzić.

Wystudzone grzyby wkładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki z suszonymi grzybami najlepiej jest przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.

Kiedy nadejdzie czas wystarczy otworzyć słoik i przygotować suszone grzyby według ulubionego przepisu. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ