Któż z nas nie lubi pizzy? To najpopularniejsze włoskie danie gości na stołach w niemal 100% polskich domów. Można ją kupić w sklepie, restauracji lub zrobić samemu w domu. Ostatnia opcja jest ciekawa, ponieważ możemy w pełni dostosować smak pizzy do własnych upodobań.
Niezależnie od warunków przygotowywania pizzy, jej podstawą jest sos pomidorowy. Nie zawsze jednak mamy czas, aby zrobić go ze świeżych pomidorów, chociaż taki jest najlepszy. Wersja mniej czasochłonna to mieszanka koncentratu pomidorowego z kilkoma podstawowymi przyprawami.
Do przygotowania szybkiego i smacznego sosu do pizzy potrzebujemy:
– pół słoiczka koncentratu pomidorowego
– pół łyżeczki cukru
– pół łyżeczki soli
– płaską łyżeczkę oregano
– płaską łyżeczkę bazylii
– 2 ząbki czosnku
Całość wykonania nie mogła być łatwiejsza, polega bowiem na wymieszaniu wszystkich składników. Tak więc do miseczki przekładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy do niego przyprawy sypkie. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy i gotowe! Sos warto odstawić na około 10 min, żeby jego składniki mogły przesiąknąć nawzajem swoim aromatem.
Nie ulega wątpliwości, że smak sosu do pizzy zależy w dużej mierze od użytych do jego przygotowania dodatków i przypraw. Osoby bardziej wymagające i nastawione na intensywniejsze smaki mogą zdecydować się na małe podrasowanie podstawowego przepisu.
Pierwszym z dodatkowych składników jest cebula. Najlepiej smakuje, jeżeli po obraniu zetrzemy ją na tarce i delikatnie podsmażymy.
Dla osób lubiących słodsze wersje sosów poleca się dodanie większej ilości cukru. Nie należy jednak przesadzić, żeby nie osiągnąć zbyt słodkiego, a co za tym idzie mdłego smaku.
Amatorom pikantnej wersji pizzy poleca się dodanie do sosu sproszkowanej lub świeżej i startej papryczki chilli. Ilość tej przyprawy zależy oczywiście od upodobań, ale trzeba pamiętać, że sos nie powinien zdominować smakiem całej pizzy, więc z ostrymi dodatkami w sosie należy być bardzo ostrożnym.