Dynia to absolutnie wyjątkowe warzywo. Właściwie przygotowane, połączone z odpowiednimi składnikami, potrafi zaskoczyć swoim smakiem. Jak w przypadku innych warzyw sezonowych, aby się nim rozkoszować przez dłuższy czas, warto pokusić się o przygotowanie przetworów z dyni. Dynię możemy serwować zarówno na słodko, jak i słono. Poniżej kilka przepisów w obydwu odsłonach. Wypróbuj koniecznie!
Przetwory z dyni na słodko
Dżem z dyni
Składniki:
- 4 pomarańcze średniej wielkości
- 2 kg dyni (miąższ)
- 1 cytryna
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- skórka otarta z pomarańczy
Czy są lepsze przetwory z dyni niż przetwory na słodko? Zacznijmy od dżemu! Wydrążony z dyni miąższ pozbawiamy pestek, a następnie drobno kroimy i przekładamy do garnka. Zasypujemy białym i brązowym cukrem. Całość odstawiamy na ok. 3 godziny, aż dynia puści sok. Owoce (pomarańcze i cytryny) wyparzamy. Jedną z cytryn obieramy, drugą zaś przekrawamy na pół i wyciskamy sok (z jednej połówki). Z jednej pomarańczy delikatnie zdejmujemy skórkę i odkładamy. Pozostałe również obieramy. Z tak przygotowanych owoców usuwamy pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do dyni. Zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Do garnka wrzucamy otartą skórkę z pomarańczy wraz z wszystkimi przyprawami. Całość zagotowujemy na niewielkim ogniu, aż dynia zmieni konsystencję na gęstą. Gorący dżem, przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków i szczelnie zakręcamy. W zależności od upodobań możemy go ponownie zagotować lub odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką.
Kompot z dyni
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- niewielki kawałek obranego korzenia imbiru
- 2 duże jabłka (słodko-kwaśne)
- odrobina cynamonu
- kilka goździków
- cukier wg uznania
Jabłka oraz dynię obieramy i pozbawiamy pestek. Jabłka dzielimy na cząstki, a dynię kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie do kompotu dodajemy goździki, cynamon i imbir. Na koniec wsypujemy cukier. Gotowy kompot przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min od momentu zagotowania wody.
Przetwory z dni na ostro
Sałatka z dynią
Składniki:
- 1 kg dyni (miąższ)
- 3 marchewki średniej wielkości
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- olej
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu winnego jabłkowego
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki cukru
- szczypta ostrej papryki
- 2 małe łyżeczki soli
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Z miąższu dyni starannie usuwamy pestki, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, solimy i dokładnie mieszamy. Składniki zalewy poza octem umieszczamy w garnku i zagotowujemy na małym ogniu. Na końcu dodajemy ocet. Gorącą zalewę przelewamy do miski z wymieszanymi wcześniej warzywami, przykrywamy i odstawiamy na ok. 3 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu warzywa wraz z zalewą przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików. Do każdego z nich dodajemy 1 łyżkę oleju. Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 25 min od momentu zagotowania wody. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do spożycia po upływie miesiąca od przyrządzenia.