Szczupła i zgrabna sylwetka jest czymś, o czym marzy większość z nas. Jeśli obecnie nie jesteśmy wystarczająco zadowoleni ze swojego wyglądu z odrobiną dobrych chęci możemy go poprawić. Tu z pomocą przychodzi nam dieta i ćwiczenia. Zagadnienia związane z dietą i odchudzaniem dla wielu ludzi są dość skomplikowane. Internet dostarcza nam ogromu wiedzy, ale i często sprzecznych informacji. Jeśli chcemy zdrowo schudnąć powinniśmy uważnie przyjrzeć się naszej diecie i zaplanować sobie zdrowy jadłospis. Przy zachowaniu organizmu w zdrowiu ważne często są nawet te małe wybory. Z myślą o diecie najciężej pogodzić się osobom lubiącym słodkości. Wiele osób wyobraża sobie, że na diecie odchudzającej nie powinno być ich w ogóle. To jednak jest błąd. Nie możemy stosować od razu bardzo radykalnych zmian w odżywianiu. W takiej diecie po prostu pewnie nie wytrwamy za długo, a jeśli wytrwamy i natychmiast wrócimy do starych nawyków żywieniowych, może pojawić się efekt jojo. Tego oczywiście każdy chciałby uniknąć. Jeśli nie chcemy całkowicie rezygnować ze słodkich deserów na diecie powinniśmy wyznaczyć sobie jeden dzień w tygodniu przeznaczony na takie zachcianki. Warto w tym przypadku nie brać pierwszego lepszego batonika ze sklepu, tylko lepiej przemyśleć ten wybór. Są słodycze lepsze i gorsze dla naszego zdrowia. Najlepiej byłoby, aby każdy produkt jaki spożywamy przyczyniał się do naszego zdrowia i wnosił do organizmu coś więcej niż tylko makroskładniki takie jak białko, węglowodany i tłuszcze. Podstawową substancją słodzącą w większości deserów i słodkich przekąsek jest biały cukier – sacharoza. Ma go pewnie w domu większość z nas. Nie wnosi on jednak nic innego do naszego organizmu niż kalorie. A na nie na diecie przecież trzeba uważać. Znacznie lepszym produktem, który osłodzi nasz deser będzie miód naturalny. Ma on znacznie więcej dobrych właściwości dla naszego organizmu niż cukier, więc jego używanie jest bardziej uzasadnione. Miód ma właściwości antybakteryjne, dzięki którym z niektórymi bakteriami poradzi sobie nawet lepiej od antybiotyku. Jeśli jednak chcemy z nich korzystać nie powinniśmy podgrzewać miodu. W temperaturze powyżej 40 stopni traci te właściwości. Miód jest poza tym skarbnicom witamin i mikroelementów. Zawiera w sobie witaminę A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę oraz mikroelementy takie jak chlor, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, molibden i kobalt. Jak ma się więc miód a odchudzanie? Na diecie odchudzającej powinniśmy ograniczać wszystkie źródła cukru. Jednak, jeśli nie wyobrażamy sobie nieposłodzonej herbaty, albo mamy ochotę na słodki deser do słodzenia znacznie lepiej jest wybrać miód naturalny. Poza słodkim smakiem i kaloriami płynącymi z cukru w nim zawartego ma bardzo wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jeśli kiedyś byliśmy przyzwyczajeni do bardzo słodkich napoi zacznijmy słodzić je miodem i powoli zmniejszajmy jego ilość w naszych posiłkach. Być może z czasem nie będziemy potrzebowali nawet miodu do słodzenia.
Lepiej słodzić miodem niż cukrem
[Głosów:0 Średnia:0/5]