Każdy ma jakieś sposoby na dobre przyrządzenie potraw. Wiadomo niektórzy wolą iść na łatwizną, pomóc sobie sosami z paczki, ale czy będziemy mieli wtedy wymarzony efekt i czy będzie to smakowało tak jak byśmy chcieli? Tajemnicą każdego spaghetti jest jego sos. Ugotowanie makaronu, to akurat najmniejszy problem, wystarczy, go pilnować, aby się nie przegotował, a po wyciągnięciu przelać letnią wodą, aby się nie posklejał. Z sosem jest troszkę więcej bawienia się. Do rondelka dać masełko i usmażyć na nim jedną średnią cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula jest zeszklona, dodać pół jabłka startego na tarce i pół dużej marchwi, bądź też jedną małą, także zetrzeć na tarce. Wszystko chwilkę ze sobą pogotować. Dodać koncentratu pomidorowego i doprowadzić do wrzenia, można dolać trochę wody, gdy sos wydaje się być za gęsty. Jeśli mamy pomidory warto zrobić własny przecier, przegotowane pomidory przetrzeć przez sitko i dodać zamiast koncentratu. Doprawić do smaku, można dodać różne zioła, takie jak bazylię, czy zioła prowansalskie, przyprawić, dosolić i sos mamy gotowy, zdecydowanie zdrowszy i lepszy niż ze sklepu. Na wierzch posypać startym parmezanem.
[Głosów:0 Średnia:0/5]