Jak udekorować sernik

Mówią o nim, że jest królem wypieków i to właśnie z tym tytułem czuje się najlepiej. Znany i lubiany na całym świecie. Zawsze prezentuje się nienagannie oraz doskonale wie, jak dopasować do różnych okazji. Co więcej, prawdziwy z niego kosmopolita. W ele-ganckim wydaniu dobrze czuje się na wiedeńskich salonach. W nieco nowoczesnej, nie-formalnej stylizacji zdobywa serca nowojorskich smakoszy. W Japonii natomiast pokazu-je swoją subtelną i delikatną naturę. Zdaje sobie sprawę z tego, że trudno mu się oprzeć, dlatego nie przyjmuje odpowiedzi przeczącej. Domyślasz się już, o kim mowa? Przygotuj swój ulubiony sernik i poznaj kreatywne sposoby jak go udekorować!

Na ratunek… kruszonka!

Nic tak nie dopełnia smaku wypieku jak chrupiąca kruszonka. Idealna pod każdym względem, doceniania nie tylko za smak, ale i „złote proporcje”. Dekoracje wykonuje się z maki, masła oraz cukru, czyli z produktów, które zazwyczaj masz w swojej kuchni. Należy pamiętać, że zbyt dużo masła spowoduje, że będzie zbyt mokra, a tłuszcz wyleje się podczas pieczenia. Ważne jest także odpowiednie mieszanie kruszonki – w taki sposób, aby się nie przypaliła. Pokruszone ciasto w postaci grudek dobrze się prezentuje, a także dodaje smaku. Co więcej, to dobry sposób, aby zatuszować jakiekolwiek niedoskonałości naszego wypieku. W końcu nawet najlepszym zdarzają się wpadki. Kruszonka uratuje Cię z niejednej kryzysowej sytuacji!

Owocowy zawrót głowy

Słodycz sernika można przełamać słodko-kwaśnym smakiem owoców. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że to jedna z bardziej uniwersalnych dekoracji. Nic tak ładnie nie zdobi wypieków jak kolorowe owoce. W tym wypadku dobrze sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, wiśnie czy śliwki. Owoce możesz umieścić zarówno na już upieczonym serniku, jak i dodać do surowej masy, która następnie trafi do piekarnika. Wykorzystuj sezonowość produktów i wybieraj te, które w danej porze roku smakują najlepiej.

Z miłości do słodkości

Dla wszystkich łasuchów mamy propozycję nie do odrzucenia. Mleczna, gorzka, deserowa, biała… do wyboru, do koloru! A Ty jaką czekoladę wybierasz? To nie tylko dodatkowy słodki akcent do Twojego sernika, ale i znakomita forma dekoracji. Czekolada dobrze komponuje się z wypiekami zarówno w formie polewy, jak i kruszonej posypki. W każdej postaci prezentuje się bez zarzutu. Co więcej, czekolada to składnik, który raczej każdemu przypadnie do gustu. Nie musisz się więc martwić, że komuś nie posmakuje.

Świat tropików

Składnikiem, który sprawdzi się świetnie w roli dekoracji wypieków są również wiórki kokosowe. W przemyśle cukierniczym wykorzystuje się je zazwyczaj jako dodatek do ciast i ciasteczek, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć je ze swoim ulubionym sernikiem. Wiórki kokosowe to uniwersalny produkt, który znajdziesz w każdym sklepie. Intensywny smak kokosa to ich niewątpliwy atut. Skusisz się?

A może bakalie?

Z rodzynkami czy bez? Oto jest pytanie! Suszone figi, śliwki, morele, rodzynki, migdały oraz pozostałe orzechy idealnie komponują się z naszymi ulubionymi wypiekami. Sernik i bakalie? Czemu nie! Gotowe ciasto udekoruj ulubionymi bakaliami według uznania. Twórz ciekawe kompozycje, wzory i zaangażuj w to swoją rodzinę! Bakalie od wieków mają szerokie zastosowanie w tradycyjnej kuchni polskiej i stanowią podstawę wielu rodzimych dań i deserów.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na to jak udekorować swój ulubiony sernik, zobacz tutaj naszą smakowitą propozycję. Będzie pysznie!

[Głosów:8    Średnia:2.1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ