Tego rodzaju spór panuje od dawna w mediach, kolejne autorytety w świecie żywieniowym głoszą swoje różne teorie na ten temat. Tymczasem prawda jest taka, że im produkt spożywczy jest mniej przerobiony, udoskonalony, tym jest zdrowszy i posiada więcej korzystnych substancji. Masło jest najszlachetniejszym tłuszczem, otrzymywane jest w procesie przetworzenia śmietany. Masło zawiera bardzo dużo pożytecznych dla organizmu człowieka substancji, jak witaminy, kwas foliowy, także jest to kopalnia wszelkiego rodzaju minerałów jak chociażby magnez, fosfor czy wapń. Zawiera ponadto zbawienne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe – omega 3, pozytywnie wpływa na prace chociażby serca, ostatnio odkryto też, że posiada właściwości antynowotworowe. Skoro więc masło jest tak wspaniałym środkiem spożywczym, to w jakim celu została wynaleziona margaryna i czemu w supermarketach 90 procent produktów na półkach (służących do smarowania pieczywa) stanowią margaryny? Odpowiedź jest krótka – po prostu margaryna jest dużo tańsza, łatwiejsza w produkcji, można do niej wrzucić wszystko i spowodować bardzo długi termin przydatności do spożycia. Jednak margaryny nie mają w sobie praktycznie żadnych pozytywnych dla organizmu wartości, a wiele z nich może nam wręcz szkodzić.
[Głosów:0 Średnia:0/5]