Współczesne kulinaria świata potrafią być bardzo wyrafinowane, a potrawy wymagają specjalnego przygotowania i podania. Bardzo ważnym produktem współczesnej chemii spożywczą są więc barwniki, które raczej nie mają wpływu na smaki wszelkich potraw. Nie tylko kuchnia ma tu wpływ na konieczność stosowania barwników. Jak wiadomo bowiem wizualna ocena jakości towarów spożywczych stanowi jedno z podstawowych kryteriów przesądzających o kupnie. Człowiek stosował barwienie żywności od tysięcy lat. Początkowo używał do tego barwników pochodzenia naturalnego, na przykład soku z jagód lub przypraw. Pokarmy barwiono albo w celach rytualnych albo dla upiększenia stołu. Barwienie na dużą skalę rozpoczęto w momencie produkcji barwników syntetycznych. Co ciekawe niektóre z nich okazały się szkodliwe dla naszego zdrowia i musiały zostać wyeliminowane. Barwa produktu żywnościowego może się zmieniać podczas obróbki cieplnej. Tak dzieje się na przykład z groszkiem konserwowym. Obecnie przemysł spożywczy stosuje zamiennie barwinki pochodzenia naturalnego jak i sztucznego.

www.quadrat.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ