Podróże po świecie są dla wielu z nas szansą na poznanie obcych kultur oraz na zapoznanie się z ciekawymi zabytkami. Warto jednak pamiętać, że każda podróż może poszerzyć naszą wiedzę na temat kuchni. Każdy kraj ma przecież własną dietę, w każdym zakątku świata popularnością cieszą się inne przysmaki. Jakie przepisy cieszą się największym powodzeniem w Egipcie? Jakimi przysmakami przyciąga kuchnia egipska?
Dieta, której przestrzegają mieszkańcy Egiptu, może zafascynować zarówno tych, którzy stawiają na orientalne przysmaki, jak i tych, których najbardziej interesują przepisy na proste wiejskie potrawy. Kuchnia egipska to wiele lokalnych przysmaków, to również wiele rozwiązań, które kojarzą się z kuchnią turecką. Widoczne są tu również wpływy takich tradycji kulinarnych, jak grecka czy francuska. Wszystko to sprawia, że kuchnia egipska zachwyca swą różnorodnością oraz szerokim asortymentem potraw. Na jakie przysmaki warto tu zwrócić szczególną uwagę?
Dieta mieszkańców Egiptu to przede wszystkim takie przysmakami, jak pasta ful powstająca z fasoli, oliwy, cytryny, soli oraz pieprzu. To właśnie z niej powstaje tamaija- smażone kulki, które są jednym z największych przysmaków w kraju faraonów. W Egipcie wielką popularnością cieszą się też przepisy na kuszari. Ta potrawa to nic innego, jak mieszanka ryżu i makaronu, do której dodawany jest groch i soczewica. Jest to jeden z tych przysmaków, których podczas podróży po Egipcie z pewnością warto spróbować.