4 kroki do idealnej kolby kukurydzy

Gotowana kolba kukurydzy to prawdziwy rarytas. Wydawało by się, że jej ugotowanie jest zajęciem równie prostym co wiązanie butów, ale nic bardziej mylnego. Dobra kukurydza gotuje się szybko. Nie można jej też zbyt długo zostawić w gorącej wodzie, ponieważ zrobi się twarda i sucha. Kukurydza jest najlepsza jeżeli ugotujemy ją w wodzie z dodatkiem mleka.

Jak ugotować kolbę kukurydzy, aby stanowiła prawdziwą ucztę dla podniebienia? Przed rozpoczęciem pracy warto przygotować wszystkie potrzebne składniki. Oprócz kukurydzy w kolbach będą potrzebne: oliwa z oliwek, sól i pieprz oraz masło. Opcjonalnie można zamienić zwykłe masło na masło czosnkowe. Czasami przydają się też zioła.

Krok 1

Kupując kolby kukurydzy warto zwrócić uwagę na to, aby były one jeszcze w liściach i z charakterystycznymi włóknami. Jeszcze w sklepie dobrze jest sprawdzić jaki kolor mają ziarna. Najlepsza jest kukurydza o jasnożółtych ziarnach. Taki kolor oznacza, że ziarna są jeszcze młode. Kolby obieramy bezpośrednio przed ugotowaniem. Dzięki temu kukurydza dłużej zachowuje świeżość.

Krok 2

Do dużego garnka należy nalać zimnej wody, mniej więcej do 3/4 jego pojemności, tak, aby po włożeniu kukurydzy była ona w całości przykryta. Wodę można posłodzić łyżeczką cukru, ale nie jest to konieczność. Natomiast nie należy jej solić, ponieważ pod wpływem soli ziarna kukurydzy staną się twarde. Wodę trzeba zagotować.

Krok 3

Kolby kukurydzy ostrożnie wkładamy do gotującej się wody. Garnek najczęściej przykrywa się pokrywką, ponieważ kolby kukurydzy wypływają na wierzch.

Czas gotowania zależy od tego, czy kukurydza jest młoda czy stara. Można to poznać po intensywności koloru ziaren. Młode kolby kukurydzy wystarczy lekko sparzyć i wyciągnąć od razu po ponownym zagotowaniu się wody. Nieco starsze kolby trzeba gotować dłużej, ale maksymalnie 15 minut.

Krok 4

Gorące kolby kukurydzy są niemal gotowe do podania. Na koniec warto je obtoczyć w maśle zwykłym lub czosnkowym oraz doprawić szczyptą soli, pieprzu lub ziół.

Smacznego!

[Głosów:4    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ