Z czego robi się konfitury?

0
2341

Konfitury to temat rzeka. Każdy z nas je uwielbia. Smarujemy nimi kanapkę, dodajemy do naleśników albo jemy wprost ze słoika. Konfitury mogą być nie tylko słodkie, ale i słone. Na przykład przetwory z cebuli idealnie pasują do mięs i wytrawnych przekąsek. Co zatem może Ci zaoferować sklep z konfiturami?

Konfitury do potraw słodkich

Konfitury na słodko można zrobić niemal z każdego owocu. Najpopularniejsze są konfitury z wiśni, moreli, truskawek, malin oraz jabłek. Warto jednak przetestować również konfiturę agrestową, z gruszki, melona albo z dyni. Warto też mieszać smaki. Nie tylko można łączyć różne owoce, ale i komponować je z różnymi, atrakcyjnymi dodatkami. Na przykład dynia świetnie współgra z pomarańczą i imbirem. Z kolei jabłko idealnie dopasuje się do cynamonu i orzechów włoskich. W tym zakresie ogranicza Cię jedynie fantazja.

Konfitury do potraw słonych

Konfitury nie muszą być tylko słodkie. Do ich produkcji można też wykorzystać typowo wytrawne produkty. Świetnym przykładem jest chociażby cebula. Konfitura z cebuli jest coraz bardziej popularna i przyrządza ją coraz więcej osób. Potem można z powodzeniem wykorzystać ją chociażby do wytrawnych naleśników. Najlepiej pasuje jednak jako dodatek do różnych dań mięsnych – schabu na ciepło lub na zimno albo drobiu. Coś takiego na pewno zaoferuje Ci sklep z konfiturami.

Jak się robi konfitury?

Do stworzenia wyjątkowej, pysznej konfitury potrzeba dużej ilości świeżych owoców. Warto stawiać na te, które hodowane były w odpowiednich warunkach – daleko od kurzu i miejskiego smogu, a także bez użycia szkodliwych pestycydów. Dobrze jest też wybrać bardzo słodkie owoce, aby konfitury nie trzeba było dodatkowo dosładzać. W naturalnych konfiturach nie używa się żadnych, szczególnych środków konserwujących. To cukier powoduje, że owoce się nie psują. Takie produkty z pewnością nie znajdą się w pierwszym lepszym markecie. Oferuje je za to dobry sklep z konfiturami.

Gdzie kupić dobre konfitury?

Chcąc kupić dobry produkt, wybierz sklep z konfiturami, który wykorzystuje dużo, starannie wyselekcjonowanych owoców. Dodatkowo istotne jest, by producent nie dodawał do swoich przetworów sztucznych składników i konserwantów. Warto więc przed zakupem przeczytać skład i upewnić się, „co w trawie piszczy”. Nawet jeżeli za w pełni naturalną konfiturę, będziesz musiał zapłacić nieco więcej – naprawdę warto! W ten sposób dbasz o swoje zdrowie, a do tego otrzymujesz konfiturę taką, jaką kiedyś robiła Twoja mama lub babcia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ