Suszenie grzybów w piekarniku

Wędrówki po lesie i zbieranie grzybów jest nie tylko przyjemne, ale również pożyteczne. Jeśli dopisze nam szczęście, do domu wrócimy z pełnymi koszykami lub wiaderkami pysznych, świeżych grzybów. Część z nich zostanie z pewnością zjedzona w postaci zupy grzybowej, sosu grzybowego lub farszu do mięsa, a pozostałe grzyby trzeba zasuszyć, aby można było je zużyć w późniejszym czasie, np. w trakcie przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.

Najpopularniejszy i najszybszy sposób suszenia grzybów w warunkach domowych, który nie wymaga użycia specjalnych sprzętów, to suszenie w piekarniku. Żeby zasuszyć grzyby w piekarniku potrzebujemy jedynie papieru do pieczenia oraz ostrego noża.

Na początku wszystkie grzyby trzeba przygotować do suszenia. W tym celu należy je przebrać i wyrzucić te, które nie nadają się do jedzenia. Pozostałe grzyby czyścimy dokładnie bez użycia wody, aby nie nabierały dodatkowo wilgoci.

Kiedy wszystkie grzyby zostaną już wyczyszczone, należy je pokroić na mniejsze kawałki. Warto pamiętać, że im większe będą te kawałki, tym dłużej grzyby będą się suszyć.

Grzyby są już gotowe do suszenia. Rozgrzewamy więc piekarnik do temperatury 150 stopni. Przygotowane kawałki grzybów rozkładamy na papierze do pieczenia w brytfance. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wkładamy do niego brytfankę z grzybami i pieczemy je przez godzinę.

Po godzinie należy przewrócić wszystkie grzyby na drugą stronę. Żeby przyspieszyć proces suszenia, można przy pomocy ręcznika papierowego lekko ponaciskać grzyby, aby wypuściły nieco soku. Obrócone grzyby ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejną godzinę.

Proces ten powtarzamy do momentu, aż wszystkie grzybowe kawałki całkowicie zostaną pozbawione soku. Na koniec grzyby należy wystudzić.

Wystudzone grzyby wkładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki z suszonymi grzybami najlepiej jest przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.

Kiedy nadejdzie czas wystarczy otworzyć słoik i przygotować suszone grzyby według ulubionego przepisu. Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ