Spaghetti ze śmietaną i boczkiem – prosty przepis

Wybierz pyszny i prosty w wykonaniu przepis na spaghetti ze śmietaną i boczkiem. Doskonale sprawdzi się wtedy, gdy nie masz wiele czasu na gotowanie obiadu!

Tradycyjne danie spaghetti carbonara czy też pasta alla carbonara powstaje z makaronu, a także z sosu z dodatkiem podgardla, jajek, parmezanu lub pecorino oraz czarnego pieprzu. Można jednak przygotować także łatwiejszą wariację na temat tego popularnego dania – polskie spaghetti ze śmietaną i boczkiem smakuje równie dobrze i sprawdzi się na każdy obiad.

Spaghetti ze śmietaną i boczkiem to bardzo łatwe w wykonaniu, a przy tym aromatyczne i sycące danie dla każdego. Nawet jeśli nie posiadasz dużego doświadczenia kulinarnego, możesz przygotować je w parę minut!

Składniki na spaghetti ze śmietaną i boczkiem

Do przygotowania porcji dla dwóch osób potrzebne będą:

  • 200 gramów makaronu spaghetti,
  • 100 gramów wędzonego boczku,
  • śmietanka Łaciata na Najlepszewkuchni.pl – 150 ml,
  • 4 łyżki startego sera typu parmezan, grana padano albo pecorino,
  • 2 żółtka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • połowa średniej cebuli,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Rozpoczynamy od pokrojenia wędzonego boczku w drobną kostkę. Podgrzewamy na patelni łyżkę oliwy, a następnie podsmażamy boczek aż będzie rumiany. W międzyczasie kroimy cebulę i dodajemy ją do boczku. Potem drobno kroimy lub przeciskamy w prasce czosnek i dodajemy go na patelnię. Smażymy chwilę i odstawiamy na bok.

W tym samym czasie możemy gotować makaron w osolonej wodzie. Najlepiej ugotować go al dente, czyli nie rozgotować go za bardzo. Dokładne wskazówki dotyczące czasu gotowania znajdziemy na opakowaniu.

Żółtka łączymy ze śmietanką i dodajemy do nich starty ser. Odstawiamy na bok.

Patelnię z boczkiem, cebulą i czosnkiem stawiamy znów na małym ogniu. Dodajemy makaron, a następnie wlewamy żółtka ze śmietaną i serem. Dokładnie mieszamy, uważając, aby jajka się nie ścięły. Makaron należy mieszać aż do momentu, w którym żółtka przestaną być surowe. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy na talerzu posypane parmezanem.

Zobacz także wiele innych przepisów na pyszne dania ze śmietanką Łaciata na Najlepszewkuchni.pl. Zapraszamy!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ