Pizza jest jednym z najczęściej zamawianych dań – szybka, smaczna i niedroga. Jest również sycąca – pod warunkiem doboru odpowiednich składników. Sprawdź, jakie dodatki obowiązkowo powinny znaleźć się na pizzy, aby zaspokoić głód na długi czas.

Jak pokazuje raport przygotowany przez PizzaPortal.pl, Polacy są dość zachowawczy i ostrożni w przypadku składników pizzy. Chociaż niezmiennie królują pieczarki i szynka, w pizzeriach takich jak np. Gruby Benek popularnością cieszy się wiele innych – bardziej sycących dodatków.

Jakie dodatki na pizzę wybrać, by najeść się do syta?

Chociaż klasyczna włoska pizza ogranicza się zaledwie do kilku dodatków, w wielu polskich pizzeriach odchodzi się od tego schematu – z uwagi na preferencje klientów. Dlatego każdy ma szansę skomponować taką pizzę, która będzie nie tylko doskonała w smaku, ale i sycąca.

Uczucie sytości zapewnią m.in. takie składniki jak:

  • kawałki kurczaka
  • kawałki wołowiny
  • kawałki mięsa baraniego (pizza w stylu kebaba)
  • czerwona fasola.

Ponadto dość sycąca może okazać się pizza quattro formaggi. Cztery różne sery to potężna porcja kalorii, które pozwolą zaspokoić nawet największy głód.

Pizzę wegetariańską jedz bez ograniczeń

Pizza z wyżej wymienionymi składnikami, chociaż szybko i na długo zaspokoi głód, może być dietetyczną pułapką. Dodatkowe sery, kawałki mięsa wieprzowego czy salami to składniki, które znacząco podnoszą wartość energetyczną tego włoskiego dania. Jeżeli dbasz o sylwetkę, a nie chcesz rezygnować z pizzy, możesz wybrać mniej kaloryczną wersję.

Wiele pizzerii, w tym Gruby Benek, proponuje wariant wegetariański. Podstawą jest solidna porcja warzyw, które można dobierać zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi. Zatem jakie składniki będą dobrym połączeniem smakowym z serem i pomidorami?

  • Rukola – to sałata, która coraz częściej pojawia się na pizzy. Charakteryzuje się dość wyrazistym i lekko ostrym smakiem.
  • Brokuły – chrupiące i lekko przypieczone, smakują wybornie. Ponadto podnoszą walory wizualne pizzy.
  • Papryka w trzech kolorach – każdy kolor papryki ma swój charakterystyczny smak, który podkreśla walory smakowe pizzy.
  • Grzyby – borowiki, prawdziwki czy kurki mogą być bardziej wyrazistą w smaku alternatywą dla pieczarek.

Pizzę warzywną można jeść niemal bez ograniczeń. W porównaniu z serowymi czy mięsnymi wariantami, jest dużo mniej kaloryczna (nawet o połowę) i jednocześnie dostarcza sporą porcję cennych składników odżywczych. Sprawdź więc, jakie warzywa do pizzy oferuje m.in. Gruby Benek i skomponuj własny zestaw.

[Głosów:2    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ