kandydoza

Grzybica, może nam się łączyć z grzybicą przewodu pokarmowego. Wszystko za sprawą drożdży z rodziny Candida. Podczas jeśli zarazki atakują jelita. Osoby cierpiące na grzybicę borykają się z kłopotami, takimi jak: laksacja, odczucie pełności, nadmierny apetyt. Jaka wtedy jest dobra dieta dla ludzi cierpiących na grzybicę? Musimy ograniczyć, a najlepiej wyeliminować cukier. Tak zatem dieta bez cukrowa, to najodpowiedniejsze co możemy wykonać. Pamiętajmy, iż cukier znajduje się również w słodyczach, ciastkach, napojach, a chociażby sokach. Dieta antygrzybiczna ogranicza artykuły z mąki białek, pieczywo i makarony. Więc biały ryż winni zastępować kaszami.

Czym jest grzybica?

Grzybica, odmiennie nazywana drożdżycą czy kandydozą, jest dolegliwością wywołaną przez nadmierny rozwój drożdżaków. Najpopularniejszą etiologią grzybic są drożdżaki z rodziny Candida. Spośród 200 znanych gatunków drożdżaków Candida tylko 15 określono mianem chorobotwórczych. Głównym patogenem chorobotwórczym, powodującym wzrost grzybicy w organizmie człowieka jest Candida albicans. W obecnych latach znajduje się natomiast także różne typy wywołujące kandydozy, pomiędzy innymi C. glabrata, C. tropicalis, C. parapsilosis, C. krusi, charakteryzujące się, niestety, opornością na mnóstwo dotychczasowych rodzajów farmakoterapii. Wszystkie gatunki drożdżaków, w tym chorobotwórcze, są w symbiozie z organizmem człowieka. Niestety, w niesprzyjających realiach dochodzi do nadmiernej kolonizacji grzybów z typu Candida oraz wzrostu grzybicy.

W współzależności od lokalizacji grzybicy, rozróżniamy:

  1. kandydozy powierzchniowe – uczące się na skórze oraz paznokciach i na błonach śluzowych wywołujące m.in. grzybicę jamy ustnej lub grzybicę pochwy;
  2. kandydozy układowe – dotyczące jednego czy grupy organów. Rozróżniamy grzybicę układu pokarmowego, grzybicę układu nerwowego, lub układu oddechowego;
  3. kandydozy uogólnione – połączone z obecnością patogennych grzybów we krwi, mogące doprowadzić chociażby sepsę.

jaka dieta dla osób z grzybicą

Dieta antygrzybiczna, co winni usunąć?

Warto wybierać artykuły pełnoziarniste. Winni również zrezygnować z ziemniaków, buraków i groszku. Należy ograniczyć jedzenie wieprzowiny. Nie winni jeść mięsa przetworzonego.

Co winni spożywać przy grzybicy przewodu pokarmowego?

Niezbędne są jogurty, kefiry, kurczak i jajka. Zalecane są również orzechy, migdały, pestki słonecznika. Dietę dla osób z grzybicą możemy wzbogacić o kaszę jaglaną i komosę ryżową. Zamiast cukru warto dobrać stewię lub ksylitol. W wszystkim wypadku należy się skonsultować z specjalistą. Czosnek to naturalny antybiotyk, a to silne ząbki czosnku mogą być dużym antybiotykiem na grzybicę. Możemy dobrać również tenże świeży, jak również sproszkowany.

Dieta przeciwgrzybicza a wytrzymałość organizmu

Tak jak wspomniano wcześniej, istotnym czynnikiem walki z zakażeniem grzybami Candida jest poprawa odporności organizmu. W tym celu wykorzystywana dieta winna uwzględniać także stymulację układu odpornościowego do lepszej walki z wrogiem. Systematycznie menu winno uwzględniać artykuły możne w cynk, selen, żelazo, zdrowe tłuszcze omega-3, witaminę C oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E oraz K.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ