Pigwa, krzew (czasem przybiera formę małego drzewka) pochodzący z Azji, coraz bardziej upowszechnia się w Polsce jako roślina uprawna. Hoduje się ją zarówno dla walorów ozdobnych kwiatów, jak i dla pozyskiwania owoców – przeważnie niewielkich, żółtych i pokrytych meszkiem (kutnerem). Wprawdzie nie nadają się one do bezpośredniego spożycia, ponieważ surowe są bardzo cierpkie i stanowczo zbyt twarde, ale można z nich sporządzać smakowite przetwory. Ich wyrazisty smak ożywi zbyt mdłe przetwory z innych owoców. Podobnie jak jabłka, zawierają dużo pektyn, przez co mają działanie żelujące, więc można z nich sporządzać galaretki albo konfitury. Podobnie jak żurawiną czy jarzębiną, można nimi przyprawiać dania mięsne, nie tylko desery. Pigwa dobrze komponuje się z jabłkami, czy to w dżemach, czy w ciastach. Przetwory pigwowe korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, pomagają w infekcjach gardła i przeziębieniach. Za ciekawy smak cenione są też nalewki i likiery pigwowe, łatwe do przygotowania w domu.

www.elegans.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ