ostra a słodka papryka

Lub papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych? TAK, także jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje wartości pod wpływem duszenia oraz pieczenia. Świeża papryka ma wielu witaminy C aniżeli cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie oraz pobudza apetyt. Do wartości medycznych papryki decyduje się również mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych oraz likwidowanie ucisku głowy. Papryka (capsicum annuum) to roślina z rodziny psiankowatych, która dzięki swoim właściwościom oraz wartościom odżywczym znalazła wykorzystanie nie wyłącznie w kuchni, a dodatkowo w medycynie zwykłej Ameryki Centralnej oraz Południowej już 6000 lat temu. Do Europy przywiózł nasiona papryki Diego Alvaraez Chanca, towarzyszący drugiej wyprawie Kolumba w 1493 r.

Wartości odżywcze papryki: witaminy oraz sole mineralne

Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Ma jej cztero-pięciokrotnie więcej aniżeli cytryny. Witamina ta w pozostałych warzywach oraz owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesów kulinarnych. W papryce nie. Istotne są również świeże strąki jedzone w sałatkach jak oraz różne przyrządzane z nich potrawy oraz przetwory! Już Aztekowie wiedzieli, iż papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery oraz sił witalnych. Jest skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które zabezpieczają organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pół średniej świeżej papryki (10 dag) dostarcza dzienną dawkę beta-karotenu, dwa strąki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Zamknięty w papryce likopen wychwytuje wolne rodniki. Papryka dostarcza wiele witamin z grupy B i potasu, fosforu, żelaza oraz magnezu oraz niewiele kalorii. Najzdrowsza jest papryka surowa, jednak duszona czy pieczona również zachowuje sporo elementów odżywczych. Papryka w odpowiednim stopniu ulega zmianom w czasu przetwarzania.

jakie właściwości ma suszona papryka ostra i słodka

Właściwości medyczne papryki: poprawia trawienie oraz obniża ucisk głowy

Witaminy C, A oraz E, których papryce nie brakuje, hamują starzenie się komórek, wzmacniają wytrzymałość, usprawniają kondycję naczyń krwionośnych, osłabiają szkodliwe funkcjonowanie złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą. Sproszkowana ostra papryka to nie tylko popularna przyprawa, która poprawia trawienie oraz pobudza apetyt, jednak wykorzystywany od lat w medycynie ludowej sposób na uciski głowy. Kapsaicyna, nadająca papryce piekący smak, ma funkcjonowanie rozgrzewające oraz przeciwbólowe. Oczyszcza drogi oddechowe, łagodząc sygnały przeziębienia. Ostrą paprykę należy natomiast spożywać z umiarem, by nie podrażnić przewodu pokarmowego. Papryka jest łagodnym diuretykiem, powszechnie spożywana obniża ciśnienie krwi. Zabezpiecza przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Wyciągi z ostrych odmian papryki zawierające kapsaicynę znajdują zastosowanie w medycynie w formie przeróżnego typu maści, plastrów oraz mazideł – wykorzystywanych w zapaleniu korzonków nerwowych, bólach gośćcowych, nerwobólach. „Papryczane” środki są wykorzystywane również wewnętrznie w atonii żołądka oraz jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach oraz zaparciu, za sprawą znajdującego się w niej błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ