Noże kuchenne – jakie wybrać?

Nóż to jedno z najważniejszych kuchennych akcesoriów. Pewnie ciężko znaleźć danie czy deser, które można przygotować bez jego użycia. Żeby zaś korzystać z pełni możliwości, jakie daje ten kuchenny przyrząd, warto dowiedzieć się, jakie są najpopularniejsze rodzaje noży kuchennych i co sprawia, że konkretny model można uznać za solidny i funkcjonalny.

Dobry nóż kuchenny – po czym go rozpoznać?

Niska cena lub atrakcyjna promocja na zestaw noży kuchennych to częsty powód zakupu tego niezbędnego w kuchni gadżetu. Niestety, wybierając nóż bez głębszej refleksji, można kupić produkt kiepskiej jakości. W dobry nóż kuchenny warto zainwestować – to często wydatek na długie lata, opłaca się zatem wybierać egzemplarze z wysokich jakościowo materiałów. Co pozwala założyć, że nóż kuchenny posłuży przez wiele lat?

  • Precyzyjne wykonanie

Nóż wykonany z jednego kawałka dobrego gatunku stali to optymalny wybór. Ostrze i trzpień powinny stanowić jedną całość, z kolei rękojeść być jedynie obudową noża. Fakt, czy dany egzemplarz został wytworzony z jednego kawałka stali, można łatwo zweryfikować – widać to na pierwszy rzut oka.

  • Wygodny kształt

Nóż, niezależnie od tego, czy jest przeznaczony do chleba czy mięsa, musi być odpowiednio wyważony. Tylko wtedy użytkowanie go będzie wygodne i bezpieczne. Zbyt lekkie modele prawdopodobnie zostały wykonane z kiepskiej jakości materiałów, a korzystanie z nich nie będzie zbyt komfortowe. Odpowiednie wyważenie noża można w prosty sposób sprawdzić – wystarczy położyć go na palcu, u zbiegu ostrza i rękojeści. Jeśli leży równoważnie, oznacza to jego trwałość.

  • Odpowiednie ostrze

Ostrze noża powinno być twarde – jeśli jest giętkie, sprzęt prawdopodobnie nie posłuży zbyt długo. Warto również sprawdzić moc stali, z której został wykonany dany egzemplarz. W tym celu należy uderzyć ostrzem jednego noża o drugi. Model dobrej jakości wyda dźwięczny odgłos, natomiast brzmienie egzemplarza  wątpliwej jakości będzie głuchy.

Najpopularniejsze rodzaje noży kuchennych

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że inny rodzaj noża posłuży do krojenia sera, inny przyda się do filetowania, a jeszcze innym będzie można szybko obrać warzywa. W sklepach często można znaleźć zestawy noży kuchennych: https://www.emag.pl/noze-zestawy-nozy-kuchennych/c. To opcja, która pozwala zaopatrzyć się w komplet niezbędnych w kuchni akcesoriów bez konieczności kupowania pojedynczych sztuk. Wcześniej warto jednak poznać najpopularniejsze rodzaje noży. Dzięki temu, będzie można dobrać je tak, żeby codzienne gotowanie przebiegało sprawniej i przyjemniej. Do top 5 noży kuchennych należy zaliczyć takie noże, jak:

  • uniwersalny

Doskonale sprawdzi się do codziennych, kuchennych czynności: smarowania, krojenia warzyw, filetowania czy porcjowania mięsa.

  • szefa kuchni

To nóż niemal do wszystkiego – można nim kroić mięso, jak i warzywa. Sprawdza się w przypadku krojenia, siekania, porcjowania i przenoszenia składników.

  • do chleba i innego rodzaju pieczywa

Ten rodzaj noża jest wyposażony w specjalne ząbki, które niezwykle ułatwiają krojenie nawet bardzo świeżego pieczywa.

  • do sera

Nóż do sera posiada rozwidlone ostrze, na które można nadziewać kawałki sera. Dzięki temu, że jest mocno wyprofilowany, ser nie przykleja się do ostrza i nie kruszy.

  • do mięsa

Nóż do mięsa przypomina wyglądem model do filetowania. Z jego pomocą można szybko oczyścić mięso z włókien i kości.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ