Witamina C to jedna z najważniejszych witamin, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Codziennie musimy dostarczyć wraz z dietą odpowiednich ilości tego związku – nie mamy możliwości syntetyzowania tej witaminy, podobnie jak jej kumulowania. Jest to bowiem związek rozpuszczalny w wodzie, który usuwany jest w nadmiarze przez nerki. Źródłem witaminy C jest dieta, jednak bardzo często okazuje się być ona niewystarczająca. Dlatego warto wzbogacić dietę o suplementy zawierające witaminę C.

Zapotrzebowanie na witaminę C – dlaczego jest takie wysokie?

Nasz organizm potrzebuje więcej witaminy C niż jakiejkolwiek innej witaminy. Minimalne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi bowiem 1 mg/kg masy ciała u dorosłych oraz aż 2 mg/kg m. c. u dzieci. Średnio jest to zatem kilkadziesiąt mg na dobę – ale przy założeniu, że mówimy o osobach o nienagannym stanie zdrowia. Jeśli natomiast chorujemy na schorzenia przewlekłe, są nam potrzebne znacznie większe dawki witaminy C. Ponadto istnieje szereg innych czynników zwiększających zapotrzebowanie na naturalną witaminę C:

– ciąża i laktacja

– zaburzenia odporności

– uprawianie sportu

– praca fizyczna

– praca umysłowa

– podeszły wiek

– częste złamania kości

– anemia

– stres

– zamieszkiwanie zanieczyszczonych terenów

Analizując czynniki narzucające konieczność większej podaży witaminy C nasuwa się prosty wniosek – praktycznie każdy z nas powinien dostarczać wysokich dawek witaminy C naturalnej. Coraz częściej mówi się nawet o dawkach rzędu kilkuset do ponad tysiąca mg.

Zbyt niska podaż witaminy C prowadzi ostatecznie do niedoboru witaminy C; objawy, na które szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę to:

– zwiększona zapadalność na infekcje

– osłabienie kości

– spowolnione gojenie się ran, tendencja do powstawania siniaków

– osłabienie, zawroty i bóle głowy, kołatanie serca mogące wskazywać na anemię

– utrata jędrności skóry, osłabienie włosów i paznokci

– wzrost poziomu cukru we krwi (hiperglikemia)

– większa zapadalność na choroby układu krążenia (nadciśnienie, miażdżycę)

Ponadto niski poziom witaminy C sprzyja nasilonym procesom starzenia się organizmu, co wynika z niewystarczającej ochrony organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak temu zapobiec? Jak właściwie skomponować dietę, aby dostarczała wystarczających ilości naturalnej witaminy C?

Dieta bogata w naturalną witaminę C

Bez wątpienia najbogatszym źródłem witaminy C w diecie są owoce – zwłaszcza cytrusy, kiwi, truskawki, acerola, dzika róża. Zawartość witaminy C naturalnej w 100 g owoców jest następująca:

– dzika róża 1800 mg

– acerola 1700 mg

– rokitnik 1100 mg

– porzeczka 180 mg

– truskawki 66 mg

– kiwi 59 mg

– cytrusy 50 mg

Sporo witaminy C znaleźć można także w warzywach – najlepsze jej źródła to papryka, natka pietruszki, pomidory, ziemianki, kalafior czy szpinak. Oczywiście najlepiej, gdy owoce i warzywa są spożywane w nieprzetworzonej formie – obróbka cieplna zmniejsza zawartość witaminy C, podobnie jak mrożenie.

Okazuje się, że dieta to nie jedyne źródło naturalnej witaminy C – dostarczyć można ją także z suplementami diety. Nie należy jednak wybierać preparatów zawierających syntetyczną witaminę, a jedynie naturalne ekstrakty roślinne – bo to właśnie one stanowią źródło witaminy C naturalnej. W suplemencie diety marki Cheers źródłami witaminy C są standaryzowane ekstrakty z owoców aceroli, dzikiej róży oraz gorzkiej pomarańczy. Dzięki temu naturalna witamina C Cheers dostarcza zarówno wysokich dawek doskonale przyswajalnej witaminy C, jak i cennych antyutleniaczy. I to decyduje o wysokiej skuteczności takiej suplementacji, natomiast brak syntetycznych dodatków gwarantuje bezpieczeństwo stosowania suplementu.

Decydując się na suplementację witaminy C mamy na względzie swoje zdrowie – zadbajmy zatem, aby preparat przez nas stosowany wyróżniał się wysoką jakością i uzupełniał naszą dietę w naturalną witaminę C, a nie jej syntetyczny odpowiednik.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ