Mrożona kawa na upalne dni

W gorące i upalne dni, a nawet w te chłodniejsze, kiedy mamy ochotę na odrobinę słodyczy, warto sięgnąć po mrożoną kawę. Można ją bez problemu kupić w niemal każdej kawiarni, restauracji i w wielu sklepach (jako półprodukt), ale najlepiej smakuje ta przygotowana samodzielnie. Tym bardziej, że nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. Połączenie kilku prostych składników utworzy niepowtarzalny napój, który będzie zawierał kofeinę, smakował jak nasza ulubiona kawa oraz cudownie orzeźwiał i chłodził.

Do przygotowania domowej kawy mrożonej dla dwóch osób potrzebujemy:
– ulubioną kawę rozpuszczalną
– mleko
– kilka kostek lodu
– cukier
– plastikową butelkę lub plastikowy shaker

Tworzenie kawy mrożonej rozpoczynamy od wsypania do shakera lub butelki dwóch lub trzech czubatych łyżek kawy rozpuszczalnej. Dosypujemy do niej jedną lub dwie łyżeczki cukru, w zależności od upodobań. Można całkowicie zrezygnować z cukru, jeżeli wolimy gorzką kawę lub dosypać go więcej, jeżeli lubimy bardzo słodką.

Mieszankę kawy rozpuszczalnej i cukru zalewamy przegotowaną wodą, ale tylko do momentu, aż woda ją przykryje. Energicznie potrząsamy naczyniem do całkowitego rozpuszczenia kawy i cukru w wodzie. W trakcie mieszania powinniśmy zauważyć, że ilość płynu znacznie się zwiększyła oraz powstała charakterystyczna pianka na jego powierzchni.

Pora przygotować szklanki. Najlepsze będą te wysokie, np. podobne do tych do kawy latte. Do szklanek wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy do nich przygotowaną wcześniej w shakerze lub butelce kawę. Na kawę wylewamy również powstałą przy mieszaniu piankę. Zostawiamy jednak w szklance trochę miejsca, które wypełniamy zimnym mlekiem.

Teraz wystarczy jedynie zamieszać cały napój, włożyć do niego słomkę i życzyć sobie nawzajem smacznego.

Kawa mrożona często podawana jest jako deser, dlatego można ją odpowiednio ozdobić oraz dodać jeszcze smakowy syrop, cynamon, wiórki czekoladowe lub likier alkoholowy. Często spotykaną opcją jest dekoracja kawy mrożonej z bitej śmietany oraz wymiana kostek lodu na dwie gałki lodów waniliowych.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ