Masło orzechowe z USA – zdrowa i pyszna słodkość

0
70

Każdy z nas uwielbia słodycze, jednak w większości staramy się ograniczać ich dzienne spożycie. Warto jednak pamiętać, że istnieją także słodkości, które wnoszą wiele dobrego do naszego organizmu. Jednym z nich jest masło orzechowe z USA, choć w praktyce sporo osób nie traktuje go jak słodyczy, gdyż jego smak jest lekko słony. Tymczasem masło orzechowe z USA to nie tylko zdrowy dodatek do pieczywa, ale i ciast oraz deserów.

Zalety masła orzechowego

Masło orzechowe z USA dostarcza wszelkich składników odżywczych, które dostarczają orzechy – przede wszystkim mowa tu o witaminach oraz minerałach, takich jak potas, magnez, miedź cynk czy żelazo. Największą popularnością cieszą się masła z orzechów arachidowych, choć i masło z orzechów laskowych jest często kupowane przez wielbicieli tych słodkości. Ze względu na liczne witaminy i minerały, jakie znajdują się w maśle orzechowym z USA, może być ono spożywane jako dodatek śniadaniowy czy zamiast tradycyjnego masła, na przykład do kanapki z dodatkiem dżemu lub miodu. Dlaczego warto wybierać produktu oznaczone jako te z USA? W Stanach Zjednoczonych masło orzechowe niemal codziennie gości na stole, zatem Amerykanie doskonale wiedzą, jaki powinno mieć ono smak i które najlepiej sprawdza się w codziennej diecie. Choć kaloryczne, można pozwolić sobie na nie na przykład do śniadania, gdy dostarczmy organizmowi energii na cały dzień.

Jako dodatek do deserów

Masłem orzechowym z USA można z powodzeniem ozdobić desery, na przykład przekładane wafle. Masło to dodaje smaku i przełamuje słodycz kremów wypełniających ciasta oraz desery. Ten zdrowy dodatek może nawet całkowicie zastąpić ciężkie, często zbyt słodkie kremy, jakimi przekładamy ciasta czy dekorujemy babeczki. Masło orzechowe może być podawane nawet małym dzieciom, dlatego jest ono o wiele lepszym rozwiązaniem niż inne, słodkie wypełniacze biszkoptu. Co więcej, masło orzechowe może stanowić ciekawy i niebanalny dodatek do naleśników czy placków. Doskonale komponuje się ono z bananem oraz czekoladą, choć świetnie czuje się także w towarzystwie innych owoców, przełamując ich zbyt słodki bądź przeciwnie, zbyt kwaśny smak. Należy jednak uważać, gdyż masło orzechowe powinno być wykonane głównie z orzechów, bez dodatku niepotrzebnych polepszaczy smaku. Dodatkowo masła orzechowego nie należy podawać osobom uczulonym na orzechy, gdyż dobrej jakości masło orzechowe z USA zawiera je w niemalże stu procentach. Jeżeli jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, można spokojnie cieszyć się z cudownego smaku masła orzechowego zarówno spożywając śniadanie, jak i przekąskę czy deser.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ