Kuchnia marokanska

Marokańska kuchnia słynie z tego, że jest bardzo kolorowa. Wszystko za sprawą tego, że używa się w niej mnóstwo warzyw i przypraw, zwłaszcza rosnącego na terenach Maroko szafranu, który uprawia się na południu kraju, gdzie dorasta pod okiem kobiet tam mieszkających i gdzie wydobywa się go na wiosnę ze specjalnego gatunku kwiatów, który przywędrował do Maroko z Kaszmiru. Najczęściej używanymi warzywami w kuchni marokańskiej są bakłażany, które wcale nie są popularne w Polsce, a także cukinii, która również nie cieszy się aż tak wielka popularnością w naszym kraju. Inne warzywa są już nam dobrze znane, a również ubóstwiane w Maroko – marchew, pomidory, a także cebula i papryka na różne sposoby i kolory. Ponadto dodaje się często do potraw oliwki kiszone na różne sposoby. Często dodawaną przyprawą do potraw w Maroko, podobnie jak w Polsce, jest miętą oraz pietruszka, jednak ilość, jakiej używa się do każdej potrawy, jest ogromna – codziennym widokiem w Maroko są osiołki, które transportują pietruszkę na swoich grzbietach.

www.twojafanaberia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ