Jak zrobić pyszną krówkę w polewie czekoladowej - poznaj prosty przepis

Doskonały smak krówek zna chyba każdy. Przygotowanie słodyczy, które będą rozpływać się w ustach wymaga czasu, jednak z pewnością nie będzie to czas stracony. Pyszne krówki wzbogacone polewą czekoladową to świetny sposób na urozmaicenie sobie dnia chwilą pełną słodkości.

Przepis na krówki w polewie czekoladowej

Składniki:

Przygotowanie:

  • masło i cukier podgrzewać w garnku do momentu, aż się rozpuści
  • wciąć podgrzewając, dodać śmietanę kremówkę i cukier waniliowy
  • mieszać do zgęstnienia
  • masę nieco przestudzić, a następnie wylać na wysmarowaną masłem formę
  • po całkowitym wystygnięciu pokroić masę na małe kawałki
  • przygotować polewę czekoladową Wedel
  • ułożyć krówki na kratce z piekarnika i polać dokładnie polewą. Smacznego!

Oprócz tradycyjnych ciągutek, wykonać można również wersję z sezamem i polewą czekoladową. W przygotowaniu są równie łatwe, co zwykłe krówki. Po przelaniu jeszcze ciepłej masy na blachę, należy uprażyć 4 łyżki sezamu na suchej patelni, a następnie posypać masę delikatnie wymieszać. Po ostygnięciu masy, warto schłodzić ją w lodówce i dopiero następnego dnia pokroić w kostki, by oblać je czekoladową polewą.

Nazwa i historia krówek

Pierwsze krówki produkowane były na początku XX wieku. Nazwa związana jest z papierkiem, w jaki zawijane były pyszne cukierki. Po dziś dzień widnieje na nich wizerunek krowy. Twórcą przepisu, który uruchomił jako pierwszy produkcję wspaniałych słodkości był Feliks Pomorski. W trakcie wojny fabryka została niemal zamknięta, jednak szybko stanęła na nogi i mimo przeciwności związanymi z okresem powojennym w Polsce, doskonale sobie radziła.

Obecnie wyróżnia się mnóstwo smaków krówek – tradycyjne, z sezamem, z polewą czekoladową, ciągutki, kruche, bez mleka lub z mleka zagęszczonego. Jedno jest pewne, bez względu na wybrany rodzaj, warto zrobić je samodzielnie w domu!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ