Herbata rooibos

Herbata rooibos jest jedną z najczęściej wybieranych herbat, ponieważ smakuje wszystkich ze względu na swój aromat i miodowy smak. Najbardziej znana jest herbata rooibos czerwona, jednak występuje ona również jako herbata zielona.

Herbata rooibos – historia

Herbata rooibos jest znana od dawna w RPA, skąd się wywodzi. To właśnie na terenie Południowej Afryki jest uprawiana jako czerowny krzew, z którego zbiera się najmłodsze listki, suszy i rozprowadza po całym świecie. Rooibos był pity przez osadników, którym napar z tej herbaty służył jako oryginalny zamiennik herbaty czarnej.

W Europie herbata rooibos jest znana od 1904 roku dzięki pewnemu rosyjskiemu kupcowi, który prowadził rodzinny interes i zajmował się sprzedażą herbat. Swoją popularność zyskała ona jednak dopiero w 1930 roku, kiedy to pewien botanik, a jednocześnie chirurg, rozpowszechnił swoją fascynację eksperymentami z udziałem uprawy czerwonego krzewu.

Jak powstaje herbata rooibos?

Rooibos podobnie jak inne herbaty można poddać procesowi fermentacji, pomimo tego, że krzew ten nie jest krewnym krzewu herbacianego. Najmłodsze zebrane listki z krzewu, które są podłużne i wąskie, należy polać wodą, następnie zrobić z nich małe kupki, które zostawia się na parę dni w ciepłym miejscu tak aby proces fermentacji mógł się rozpocząć.

To właśnie w tym momencie liście zmieniają swoją barwę na czerwono-brązową. Kolejnym krokiem jest etap suszenia liści na słońca. Tak aby uzyskać 10% wilgotności. Następnie liście są cięte na malutkie kawałeczki, pakowane i wysyłane w świat. Liście z krzewu zbiera się w środku lata.

Sposób parzenia herbaty rooibos

Podstawowa proporcja jedna łyżeczka herbaty rooibos na jedną filiżankę wody. Tak przygotowaną mieszankę należy zalać wodą o temperaturze 95 stopni C, na około 4 do 5 minut. Następnie wyciągnąć liście lub torebkę, w zależności jaki rodzaj herbaty lubimy bardziej.

Jeśli zaparzamy herbatę liściastą najlepiej użyć papierowego filtra lub specjalnego siteczka do zaparzania, ponieważ dzięki temu ograniczymy możliwość wypłynięcia drobniejszych listków do naparu. Herbata rooibos czerwona ma słodki smak, o owocowym a zarazem ziemistym aromacie i kolorze brązowym, natomiast herbata rooibos zielona ma bardzo często wyczuwalny trawiasty smak.

Właściwości herbaty rooibos

Herbata rooibos zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, a o tego zawiera kwas benzoesowy oraz cynamonowy, które maja rozpowszechnione działanie przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Dodatkowymi korzyściami są:

  • pomoc w obniżeniu ciśnienia krwi,
  • dobroczynny wpływ na układ krwionośny,
  • ochrona przed bakteriami i wirusami,
  • pomoc w leczeniu cukrzycy typu II,
  • pomaga w chorobach dróg oddechowych,
  • pomocny przy leczeniu różnych schorzeń skórnych.
  • regeneruje wątrobę,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • łagodzi kolki i bóle brzucha powstające u małych dzieci,
  • zapobiega mdłościom,
  • pomocna w procesie odchudzania.

Przeciwwskazania do picia herbaty rooibos

Herbata rooibos nie ma działań ubocznych, dzięki czemu mogą ja pić zarówno dzieci, ze względu na pomoc w usuwaniu kolek niemowlęcych. Kobiety w ciąży, również bez przeszkód mogą ja pić, ponieważ zawiera dużą zawartość żelaza. Dodatkowym plusem jest również dobroczynny wpływ na laktację, dlatego kobiety karmiące nie powinny z niej rezygnować. Do tego herbata nie zawiera kofeiny, więc może być pita tuz przed snem.

Ciekawostki

Herbata rooibos jest bardzo często wykorzystywana do stworzenia ciekawych mieszanek herbat, a także do herbat ziołowych będąc ich podstawowym składnikiem. Herbatę rooibos można pić również jako herbatę na zimno, dzięki czemu zyskamy szybką możliwość  orzeźwienia organizmu. Herbata jest również źródłem witaminy C, potasu, sodu, magnezu, wapnia oraz żelaza i cynku.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ